Közélet

2012.05.31. 13:39

Ki téríti meg a legyilkolt tyúkok árát?

Komoly károkat okoznak a rókák Petőfiváros és Felsőszéktó városrészekben Kecskeméten, több portáról tűntek már el tyúkok, libák.

H. I.

- Az elmúlt időszakban a Petőfiváros és a Felsőszéktó területéről többen is jelezték: a rókák immár a lakott területekre is bejárnak, és a baromfiállományokban komoly károkat okoznak. Napi rendszerességgel tépnek szét libát, tyúkot, kakast, május 13-ára virradóra pedig az egyik portán 15 baromfi pusztult el, illetve tűnt el - mondta el napirend előtti felszólalásában Kósa József képviselő. Hozzátette: a lakossági panaszok nyomán több szakemberrel konzultált, és a polgármesteri hivatal igazgatási osztályától is kapott tájékoztató levelet.

- Kiderült: a rókák által okozott, gyakran tetemes kár a jogszabály szerint nem minősül vadkárnak, ezért azt senki nem téríti meg a pórul járt tulajdonosoknak. A rókák ellen való védekezés pedig lakott területen lényegében lehetetlen, mert a törvény által engedélyezett befogási módszerek a gyakorlati tapasztalatok szerint vagy kivitelezhetetlenek, vagy nem vezetnek eredményre - jelentette ki a képviselő.

Ugyancsak szakemberekre hivatkozva elmondta: országos jelenségről van szó, amely a rókaállomány elszaporodására és a természetes életterük beszűkülésére vezethető vissza. Szerinte a problémát csak a hatályos jogszabályok irányú módosításával lehet orvosolni. Mégpedig úgy, hogy az állatvédelmi elvek maximális tiszteletben tartása mellett az embernek is lehetőséget kell adni tulajdonának megóvására. Ezért kérte Zombor Gábor polgármestert, hogy parlamenti képviselőként kezdeményezze az illetékes szaktárcánál a jogszabályok módosítását a probléma megoldása érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!