Közélet

2012.05.08. 13:02

Harckocsiezred parádézik a nagyszobában

Címkék#Kecskemét

Sosem volt katona, mégis rajong a seregért Szőke László. A kecskeméti ezermester sorozatban gyártja a működőképes kis harckocsikat, évtizedekig gyűjtötte az egyenruhákat és századosi parolinnal tagja a helyi hagyományőrző egyesület díszőrségének.

Galambos Sándor

Fapuskával lövöldözni, katonásdit játszani minden kissrác szeret, de aztán ezt később kinövik. Nem így Szőke László, akit a háború alatt „fertőzött” meg a sereg. Akkortájt a játékboltokban szinte csak ágyút, tankot, repülőgépet és puskát lehetett kapni, jómódú szüleinek köszönhetően egy egész „fegyverarzenált” gyűjtött össze otthon.

Nyolcéves korára pedig már „saját” tankja is volt: a kecskeméti vasútállomás mellett „találta”, az oroszok lőtték ki. Az oldalán csak egy parányi lyuk tátongott, a nyitott búvónyílása viszont szinte csalogatta a fiúkat. Laci bácsi ekkor eldöntötte: harckocsizó tiszt lesz. Életének legszebb napja az volt, amikor megkapta a katonai behívót. Aztán az örömből ürüm lett: hazaküldték, mert a sorozóorvos valami zűrt talált a szívénél.

– Szobafestő lettem, de lélekben katona maradtam: elkezdtem gyűjteni az egyenruhákat. Jártam az ócskapiacokat és törzsvásárló voltam a budapesti Havanna lakótelep kultúrházában rendezett börzéknek. A II. világháború előtti évekre specializálódtam, több mint hatvan fajta uniformisomat több kiállításon is bemutattam. Volt egy igazi ritkaságom is: egy komplett magyar páncélos öltözet. Pár éve eladtam az egész gyűjteményt, de azt a ruhát a mai napig sajnálom.

Az első harckocsimat úgy harminc évvel ezelőtt raktam össze, de a nagyüzemi gyártást csak a lábműtétem után kezdtem meg, amikor már nem tudtam felmászni a létrára és fűtő lettem a megyei bíróságon. A gázkazánt csak figyelni kellett, rengeteg szabadidőm volt - emlékszik vissza a hernyótalpasok szerelmese. - Egy tank egy fűtési szezon alatt készült el: ősszel felfűtöttem a kazánt, aztán mire rügyezni kezdtek a fák, már készen is volt a legújabb makett. Azért tartott ilyen sokáig, mert a motor kivételével minden egyes alkatrészét magam terveztem és saját kezűleg készítettem el. A legnehezebb a fogaskerekek legyártása volt.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy-egy tank ősztől tavaszig, a fűtési szezon alatt készült el
[/caption]

Képek, rajzok, katonai folyóiratok, modellező újságok alapján dolgozik. A makettek alumínium lemezből, kevés fa és műanyag felhasználásával, méretarányosan készülnek – egy-egy tank nyersanyagáron úgy négyezer forint körüli összegből jön ki. Mindegyikben két villanymotort épített, régi játékokból kiszerelt vezetékes távirányítókkal vezérelhetők. Pontosan úgy működnek, mint a „nagyok”: mennek előre-hátra, jobbra-ballra, forgatható a lövegtoronyuk, a búvó nyílásaik és az ajtóik nyithatók.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A lövegtoronyok forgathatók, a búvó nyílások nyithatók
[/caption]

A kecskeméti ezermester az évtizedek alatt összerakott harckocsik közül sokat elajándékozott, már csak tizenötöt őriz otthon dobozokban, a kedvünkért most ezeket állította „hadrendbe” házának udvarán. Laci bácsit a Hadtörténeti Múzeumban is ismerik: kiállítása is volt itt, és néhány harckocsi-alkatrésszel is gyarapította a múzeum gyűjteményét. Az egyiket, egy Királytigris láncfeszítő kerekét egy lakatosműhely mellett „találta”, a mester drót csévélésére használta. Egy Párduc négy futógörgőjére egy fuvarosnál figyelt fel - ezek voltak a lovas kocsi kerekei, egy Panzerkampfwagen I (PZ-1) könnyű harckocsi lánctalpát pedig a Bem utca egyik házának udvarán vette észre: a virágoskert volt körbe kerítve vele.

Galambos Sándor A makettek méretarányosak, nyersanyagáron úgy négyezer forintból jönnek ki Egy-egy tank ősztől tavaszig, a fűtési szezon alatt készült el A lövegtoronyok forgathatók, a búvó nyílások nyithatók -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!