Közélet

2012.05.13. 15:57

Balázsiak közösségi háza

Egykori diákok, pedagógusok, összesen mintegy 250 vendég jelenlétében avatták fel a közösségi házzá felújított régi iskolaépületet Balázspusztán.

Miklay Jenő

A közigazgatásilag Szabadszálláshoz tartozó tanyabokor lakói 1982-ben búcsúztak el iskolájuktól. A tanítás megszűnése után különböző közösségi rendezvényekre, szolgáltatásokra használják a közel 300 négyzetméteres épületet. 

A szabadszállási városvezetés azt tervezte a kilencvenes években, hogy értékesíti az ingatlant, ám ezt a szándékot keresztül húzták a balázspusztaiak azzal, hogy felvállalták megtartását. Azóta is a Balázspuszta iskolájáért alapítvány gondoskodik róla, méghozzá példásan, mindenki javára. Különösen sok segítséget nyújt a fenntartáshoz a helyi gazdakör.

Mindenki meggyőződése az, hogy az iskolaépület megóvásával Balázspuszta megmaradását szolgálják. Tiszteletre méltó a  balázspusztaiak lakóhelyük érdekében kifejtett erőfeszítései, s az ilyen erős akaratú vidéki közösségeket a kormányzatnak segítenie kell – hangsúlyozta egyebek közt avató beszédében Budai Gyula, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.  

Arra nincs remény egyelőre, hogy belátható időn belül ismét a kisiskolásoké lesz az egykori alma mater, de a balázsiak tudják hasznosításának módját.  Pár éve kínálkozott egy pályázat a hivatalosan  integrált közösségi szolgáltató térnek aposztrofált közösségi házak kialakítására. Elképzelték volt  iskolájuk falai között egyesületeiket, meg a különböző szolgáltatásokat. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gyerekek adtak műsort az ünnepségen
[/caption]

 Nyertek 53 millió forint központi támogatást az épület teljes felújítására. Rendbe tétették a szakemberekkel a tetőzetet, a homlokzatot, kicseréltették az ajtókat, ablakokat új bútorokat, számítógépeket vásároltak és még könyvtárat is kialakítottak. Mindezeket a kisközösségeknek adják  fiataloknak, időseknek,  mindenki használhatja az informatikai szobát, továbbá gazdaköri és más szolgáltatásokat rendszeresítenek az egykor volt iskola falai között.

Miklay Jenő Gyerekek adtak műsort az ünnepségen -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!