Közélet

2012.05.28. 18:56

Az orvosok se mindig ismerik fel

Egy a nőket érintő, gyakran az orvosok által sem felismert betegségről, a PCOS-ről volt szó a kecskeméti Izsáki úti kórház klubtermében a napokban.

Popovics Zsuzsanna

A policisztás ovárium szindróma a leggyakoribb női hormonális és anyagcsere zavar. Tíz százalékukat érinti, vezető meddőségi ok. A PCOS Szívügy Alapítvány célja a betegség megelőzésének, korai felismerésének és megfelelő kezelésének elősegítése. Kecskeméti önkéntese dr. Kedves Melinda doktornő szervezésében jött létre az I. PCOS Önsegítő Kör a városban.

– Rendszeresen tartok előadásokat a PCOS-ről, nemrég egy kecskeméti középiskolában szűrést is végeztem – avat a részletekbe. – Mi is meglepődtünk, hogy a mintegy ötven, nagykorú diáklány közül háromnál egyértelműen jelen volt a betegség, több mint tízüknél pedig valószínűsíthető.

A betegség tünetei között szerepel a menstruáció és a peteérés időnkénti kimaradása, a túlzott hízékonyság, illetve szőrösödés, pattanásosság, esetenként cukorproblémák, magas vérnyomás. Öröklődhet is, de a helytelen életmód, azon belül a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása, a rendszeres mozgás hiánya is nagyban befolyásolja kialakulását. Sajnos sok nő nincs tudatában annak, hogy beteg, így nem is tud hatékony segítséget kapni például a hajhullásra, a menstruációs ciklusproblémára, a meddőségre.

Mivel ez elsősorban egy belgyógyászati, endokrinológiai probléma, az önsegítő kör első összejövetelének vendége dr. Naszódi Péter belgyógyász, endokrinológus volt. Bevezetésként a PCOS mögött meghúzódó hiperinzulinémia fogalmát tisztázta, majd az ezt követően válaszolt a jelenlévők kérdéseire. Mint elhangzott: a betegség hármas kezelésének egyik oszlopa a felismerés és gyógyszeres kezelés, a másik kettő a hozzáértő diéta és a mozgás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!