Közélet

2012.05.10. 18:15

A muskátli maradhat?

Kecskeméti olvasónk sérelmezi, hogy közös képviselője kötelezi: a társasházuk folyosójáról minden bútort, cserepes virágot pakoljon el. Azt kérdezi, hogy valóban ennyire szigorú az új tűzvédelmi szabályozás?

Popovics Zsuzsanna

Bár már hónapok óta napirenden van a társasházakban a menekülési útvonalak ellenőrzése, még mindig sok a félreértés az előírásokkal kapcsolatban. Van, ahol a babakocsi folyosón való tárolását is megtiltották a büntetéstől tartó közös képviselők, máshol az ablakpárkányokon lévő cserepes virágokat kifogásolták.

A szabályok azért ennél megengedőbbek - tudtuk meg Mészáros Gábor tűzoltó őrnagytól, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági osztályvezetőjétől. Az előírás szerint a menekülési útvonal nem lehet keskenyebb lakóépületekben 1,1 méternél, a tömegtartózkodásra szolgáló épületekben 1,65 méternél, ahol egyidejűleg 300 személynél nagyobb befogadóképességű helyiség van. Egyes épületekben azonban előfordulhat - kialakítástól függően -, hogy ettől is szélesebb menekülési útvonal biztosítása szükséges.

-  A széles közlekedőkben tárolhatók virágok, de csak a meghatározott minimális menekülési útvonal szélességen túli területen - mutatott rá az illetékes. - Ugyanakkor éghető anyagok (szekrények, polcok, asztalok, székek) vagy felügyelet nélküli elektromos berendezések (hűtőszekrények, hűtőládák) nem helyezhetők itt el és nem is üzemeltethetők. Ennek az az oka, hogy egy esetleges tűz esetén nagymértékben megnövelik a tűz terjedésének sebességét, ami negatívan befolyásolja a menekülés feltételeit.

A szakember szerint a felügyelet nélkül üzemelő elektromos berendezések mindezek mellett még a tűz kialakulásának kockázatát is növelik, mivel a tűzesetek jelentős része elektromos berendezések meghibásodásából alakul ki. Ráadásul, üzemelés közben többlet gyújtóforrásként értékelendők, és a folyosón tárolt berendezésben keletkező tűz esetén a menekülés lehetetlenné válik.

Fontos még, hogy a mentésre, hő- és füstelvezetésre szolgáló ablakok megközelíthetőségét is biztosítani kell, ehhez azonban elég egyméter széles útvonal. Ha egy lakóházban 1,1 méter széles vagy keskenyebb a menekülési útvonal, ott nem helyezhető el semmilyen közlekedést akadályozó tárgy, virág pedig csak úgy, hogy a virágtartó alja legalább 1,95 méter magasan legyen. A lépcsőházban a lépcsőfokokra tilos virágtartót, cserepet, vagy bármilyen más tárgyat elhelyezni.

Hol tudják pontosan?

"Aki nem biztos a dolgában, és nem szeretné, ha miatta szabnának büntetést a társasházra, konkrét esetről hol tájékozódhat?" - érdeklődött egy széchenyivárosi előfizetőnk.

Kecskemét közigazgatási területén elsőfokú tűzvédelmi hatóság a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség (6000 Kecskemét, Deák F. tér 4.), mely ügyfélfogadási időben biztosít konzultációs lehetőséget a lakosság részéről felmerülő tűzvédelmi kérdésekben. - Természetesen írásbeli állásfoglalás, illetve tájékoztatás kérésre is van mód - fűzte hozzá az osztályvezető. - Kérjük, hogy a fenti címre megküldött levélben adják meg az érintett lakóház pontos címét, telefonos elérhetőséget, hogy kollégáink felvehessék a kapcsolatot a kérelmező ügyféllel, és egy esetleges helyszíni bejárás időpontját is tudják leegyeztetni.

A folyosók végeinél, ahol nincs menekülési útvonal, lehet babakocsit, kerékpárt vagy egyéb, könnyen elmozdítható tárgyat tárolni. Rácsos ajtót is fel szabad szerelni a folyosókra, ám tudni kell, hogy ezek adott esetben nem csak a betörők dolgát nehezítik meg, hanem korlátozzák a menekülést, a tűzoltást is. A rács elhelyezésének is vannak azonban szabályai. Például a rácsos ajtóval elzárt területen nem lehetnek tűzvédelmi biztonsági berendezések, illetve ezek indító-, nyitószerkezetei, valamint közműelzárók főkapcsolói.

Kecskemét közigazgatási területén elsőfokú tűzvédelmi hatóság a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség (6000 Kecskemét, Deák F. tér 4.), mely ügyfélfogadási időben biztosít konzultációs lehetőséget a lakosság részéről felmerülő tűzvédelmi kérdésekben. - Természetesen írásbeli állásfoglalás, illetve tájékoztatás kérésre is van mód - fűzte hozzá az osztályvezető. - Kérjük, hogy a fenti címre megküldött levélben adják meg az érintett lakóház pontos címét, telefonos elérhetőséget, hogy kollégáink felvehessék a kapcsolatot a kérelmező ügyféllel, és egy esetleges helyszíni bejárás időpontját is tudják leegyeztetni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!