Közélet

2012.04.17. 17:15

Tekintélyt ad a kitűző

A kétszázadik őstermelő kapja meg április 26-án a kecskeméti piactéren bevezetett kitűzőt. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a helyszínen tájékozódik a kistermelői érdekvédelemről.

Miklay Jenő

A saját terményüket árusító piacozókat népszerűsíti a Kecskeméti Fogyasztó- és Vidékvédő Egyesület. A civilszervezet álláspontja az, hogy szükséges megvédeni a kisgazdaságokat az őstermelői igazolvány mögé bújó viszonteladóktól.

A kecskeméti piactéren is az a szabály, hogy bárki válthat árushelyet, aki vállalkozói engedélyt mutat fel, vagy őstermelői igazolványt. A probléma itt is az, hogy a ténylegesen gazdálkodó, ellenőrizhető helyről származó terményeket értékesítők piacát rontják a magukat ugyancsak termesztőnek mondó nepperek. Ezért a fogyasztó- és vidékvédő egyesület tavaly kezdeményezte a kecskeméti piactéren az őstermelők népszerűsítését. Aki közülük igényli, kaphat az egyesülettől egy kitűzőt azzal a feltétellel, hogy bizonyítja: valóban saját gazdaságából származó élelmiszereket árusít.

Egyre többen keresik a piacokon a jó minőségű, egészséges, megbízható helyről származó zöldséget, gyümölcsöt, állati eredetű termékeket, magyarán a helyi, környékbeli őstermelőkben jobban bíznak a vásárlók.

– Sajnos a piacterek és a szupermarketek árui között elmosodótt a különbség a fogyasztók szemében azért, mert nem tudnak különbséget tenni az eladó és eladó, áru és áru között. Ezen akarunk változtatni. Tavaly megpróbáltuk megmutatni az őstermelőket a kitűzőkkel. Nagy örömünkre számításunk bevált. Sorban igénylik az emblémát, mert azt tapasztalják, hogy azzal presztízs árusítani. Általános vélekedés a gazdák körében az, hogy egyesületünknek ez a fellépése az első komolyabb segítség, melyet valaha is kaptak a boldogulásukhoz. Jelenleg már a 200. kitűző adományozásánál tartunk. A vásárlók reagálása kedvező, úgy látjuk, hogy egyre többen szerzik be az élelmiszereket ott, ahol tudják: a megbízható hazait kapják. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Aki bebizonyítja, hogy saját terményét árusítja, őstermelői kitűzőt kap Bagi Béla (balra) egyesületi elnöktől
[/caption]

Kezdeményeztük továbbá a városi önkormányzatnál azt is, hogy külön területet jelöljenek ki a piactéren, ahol csakis őstermelők árusíthatnak. Ritka pillanatnak lehettünk tanúi. Amikor a képviselők erről szavaztak, mindenki támogatta javaslatunkat. Az Univer áruház előtti terület egy része az őstermelőké. Ilyen szervezés sehol nincs még az országban, de ajánljuk mindenhová – foglalta össze az eddigi tapasztalatokat Bagi Béla,
az egyesület elnöke.

Mértékadó szakemberek becslése szerint százezrekre tehető vidéken azok száma, akik néhány hektár termőföldön próbálnak megélni. A kecskeméti példa minta lehet a hazai kisüzemi mezőgazdasági termelés piaci pozíciójának erősítésében. A Kecskeméti Fogyasztó- és Vidékvédő Egyesületben dolgozók meggyőződése: az értékesítési körülmények ilyen könnyítése is elősegíti a kisgazdaságok erősödését, sokasodását. E folyamat szociológiai hatása felmérhető: amelyik családban a gyerekek a szülők boldogulását tapasztalják, ott az utódok is ragaszkodni fognak a falusi, tanyasi léthez. Aktív vidékpolitikáról akkor beszélhetünk, ha az „operettszerűvé” vált, kihasználatlan falusi portákból ismét valódi gazdaságok válnak.

a helyszínen tájékozódik a kistermelői érdekvédelemről.

Miklay Jenő Aki bebizonyítja, hogy saját terményét árusítja, őstermelői kitűzőt kap Bagi Béla (balra) egyesületi elnöktől -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!