Közélet

2012.04.15. 20:19

Nem bíznak az államban

A katolikus egyház fenntartásába adja iskoláját a kocséri önkormányzat, Kőröstetétlenen pedig a református felekezet az óvodát veszi át a helyhatóságtól szeptemberben.

Miklay Jenő

Jövő év januártól állami fennhatóság alá helyezik az önkormányzati oktatási intézményeket. Dél-Pest megyében két településen elébe mennek az eseményeknek: az egyházakkal tárgyalnak az intézmények további működtetéséről. A kocséri Gábor Áron Általános Iskola a ceglédi Szent Kereszt Iskola tagintézménye lesz.

– A váltást a szülők és a pedagógusok kezdeményezték, az önkormányzati vezetés pedig egyetért szándékukkal. Számításba vettük ugyanis, hogy az állam mint fenntartó néhány év múlva jelentősen megváltoztathatja a beiskolázást a helyi intézménybe. A mi iskolánk létszáma sem nő belátható időn belül, ezért feltételezhető, hogy a hetedikeseket, nyolcadikosokat irányítja az új fenntartó Nagykőrösre, azután következnek az 5–6. osztályosok. Ebből következően kiüresedik az iskola a faluban.

Egyházi fenntartásban nem tartunk attól, hogy mindez bekövetkezik, ezért a római katolikus egyházmegyével állapodtunk meg az iskola átadásáról szeptember elsejétől – tájékoztatott Bodnár András polgármester. A leendő fenntartó kiválasztása nem véletlen. A községben a katolikus felekezet meghatározó a hitéletben, a diákok jelentős része részt vesz hittanoktatáson. Bodnár András úgy fogalmazott: nem számolták még ki az átadásból következő költségvetési megtakarítást, mert nem az volt az elsődleges szempont.

Kocséron mindenki azt reméli, hogy a jelenleg mintegy 170 diákot számláló intézményben az egyház hosszú távra biztosítja a felső tagozatot, továbbá elősegíti megőrizni a keresztény szellemiségű hagyományokat, amelyek mindig elősegítették az oktatás-nevelés eredményességét – vélik a kocsériak. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tetétlenen a nagycsoportos ovisok utaztatását akarják elkerülni az intézmény egyházi fenntartásával
[/caption]

Kőröstetétlenen már évek óta a református egyház gondoskodik az általános iskolai oktatásról, nevelésről. Erre vonatkozóan 15 évre szerződtek az önkormányzattal, de a határidőt 50 évre hosszabbítják meg, mert enynyi időre veszi át a ceglédi református egyházközség szeptembertől a községi óvodát is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kocséron a felső tagozatot szeretnék továbbra is biztonságban tudni
[/caption] – Jelenleg 35 óvodásunk van, és mindössze 9 első osztályosunk lesz. Kevés a születés a faluban, ezért nincsenek illúzióink afelől, hogy a kevés létszámú óvodát takarékossági megfontolásokból megosztja az állam. Nem szeretnénk azt, hogy a nagycsoportosainkat buszoztatással ingáztassák más település óvodája és lakóhelyük között. Az egyház kis létszámmal is megtartja majd a csoportokat. Továbbá megnyugtatóbb az, hogy egy kézbe kerül az óvodai és az iskolai nevelés – mondta el Pásztor Imre polgármester.

Miklay Jenő Tetétlenen a nagycsoportos ovisok utaztatását akarják elkerülni az intézmény egyházi fenntartásával Kocséron a felső tagozatot szeretnék továbbra is biztonságban tudni -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!