Közélet

2012.04.01. 16:09

Ne legyen rabja, ha kipróbálta!

Hol kezdődik és meddig tart a pedagógus kompetenciája a drogprevencióban? – ezzel foglalkozott a Bányai Gimnáziumban megtartott Szülők iskolája program, amelyet kivételesen pedagógusoknak rendeztek.

Popovics Zsuzsanna

A minap a kecskeméti Bányai, Bolyai, Katona gimnáziumok, valamint a Kodály Zoltán Ének-Zenei Iskola Szakközépiskolája osztályfőnökeinek tartottak előadásokat a témában jártas szakemberek.

– A pedagógusoknak teljes mértékben hatásköre az elsődleges prevenció, amelynek célja a kábítószer kipróbálásának megelőzése, valamint részben a másodlagos prevenció, ami már a kipróbálókra, alkalmi szerhasználókra vonatkozik – mutatott rá Molnár Ferenc, a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetője.

– Arányaiban sok tizenéves fiatal bekerül a kipróbálók körébe. A középiskolások között jelentős az alkalmi droghasználók száma, a súlyos drogproblémával küzdőké ugyanakkor relatíve alacsony. Az érintettek egy részénél idővel megjelenik a problémás szerhasználat. A pedagógusnak tisztában kell lennie azzal, hogy hol az a határ, amikor pedagógiai eszközökkel már nem tud hatni az érintettre, így a probléma kezelését át kell adnia a szülőknek, a segítő helyeknek és szakembereknek.

Galló Gyöngyi klinikai és addiktológiai szakpszichológus előadásában kitért a droghasználat testi és pszichés jeleire, a különböző függőségek kialakulására és formáira, a kóros szerhasználat következményeire. Arról is beszélt, hogy léteznek úgynevezett védőfaktorok, ilyen például az önbizalom, illetve a családi együttlét. – A kecskeméti középiskolákban végzett felmérésből kiderül: a megkérdezett diákok fele egyáltalán nem, vagy csak havi 2-3 alkalommal vesz részt közös családi programon. Ugyancsak jellemző a fiatalokra a szabadidő strukturálatlan eltöltése, az unatkozás. A középiskolások fele egyáltalán nem sportol, nem végez mozgásos szabadidős tevékenységet. Ezzel szemben a háromnegyedük naponta számítógépezik, internetezik – mutatott rá a szakember.  

Az említett felmérést a Kecskeméten és a Kistérségben végezte 2010-ben a Kecskeméti Kábítószerügyi Fórum (KEF) és a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet. Eredményeit felhasználva a KEF és a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat szervezésében az idei tanévben minden nyolcadik osztályban drogprevenciós szülői értekezleteket tartanak a Kistérség iskoláiban. A drogprevenciós programba az önkormányzati fenntartású kecskeméti középiskolák osztályfőnökeit is bevonják. Egy szakértői munkacsoport mintegy 260 osztályfőnök számára tart információs előadást a napokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!