Közélet

2012.04.20. 19:39

Megyei szakorvosok Erdélyben

A hét eleje óta több mint ötszáz személyt vizsgált meg egy magyarországi önkéntes szakorvosokból álló csoport a Hargita megyei Oklándon.

MTI

A Hargita megyei önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Bács-Kiskun megyei önkéntes orvosok immár hatodik alkalommal érkeztek szűrővizsgálatokat végezni Hargita megyébe. A Mócza György főorvos vezette tizenkét tagú csoport ezúttal a Székelyföld peremvidékén fekvő Oklándot vette célba, és a héten több mint ötszáz személyt vizsgált meg.

A csoportban ideggyógyász, endokrinológus, kardiológus, nőgyógyász, bőrgyógyász és gyermekorvos is részt vett, és sikerült olyan betegségeket diagnosztizálniuk, amelyekről a megvizsgált személyek nem tudtak. A szűrővizsgálatokra olyan nagy igény mutatkozott, hogy a laborvizsgálatot végző asszisztensek éjjel is kénytelenek voltak dolgozni.

"Magyarországon is válság van, vendégeink mégis megtalálták a lehetőségét annak, hogy eljöjjenek segíteni" – méltatta a vendégek munkáját Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke. Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke fontosnak tartotta megemlíteni, hogy idén az önkéntesek már kormányzati segítséget kaptak, a magyar Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatását élvezik.

A magyarországi önkéntes csapat 2007 óta több mint ötezer beteget vizsgált meg Hargita megyében. Korábban Kobátfalván, Székelyvarságon, Oroszhegyen, Gyergyócsomafalván és Gyimesfelsőlokon végeztek szűréseket.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!