Közélet

2012.04.26. 13:03

Megszületett a csendrendelet: két bejelentés után korlátozás

Igencsak módosított formában fogadta el – 16 igen és 3 tartózkodás mellett – a kecskeméti képviselő-testület a csendrendeletet. Sok vita után végül az a döntés született, hogy a nyitva tartás korlátozása (azaz az éjfél és 6 óra közötti kötelező zárva tartás) a város egész közigazgatási területére érvényes.

H. I.

A 2011. december 31-én engedéllyel működő egységek eltérő nyitva tartásukat kérelmezhetik a közgyűlés Jogi és Ügyrendi Bizottságánál, amely a kérelmet tudomásul veszi. Viszont ha valamelyik szórakozóhely ellen egy éven belül két megalapozott panasz érkezik, akkor megvonják az engedélyt, és csak éjfélig tarthat nyitva az egység. Az új szórakozóhelyek már az érvénybe lépő rendelet szabályai szerint nyithatnak meg.

Ez történt a mai közgyűlésen

A csütörtöki közgyűlésen a hallgatóság soraiban több helyi vendéglátóhely tulajdonosa is megjelent. Kriskó Dávid (LMP) a napirend megszavazás előtt javasolta, hogy a témát ne tárgyalja a képviselő-testület, mondván, az ügyben "nem volt társadalmi egyeztetés". Király József szocialista képviselő egyetértett az előterjesztés napirendről való levételével. Mint mondta: a márciusi közgyűlés előtt ő maga is kezdeményezte, hogy a zenés-táncos szórakozóhelyekkel kapcsolatban szülessen szabályozás, mely orvosolná a szórakozóhelyek környékén lakók problémáit. Ugyanakkor kijelentette: nem gondolta, hogy a téma már egy hónappal később, rapid módon a közgyűlés elé kerül, hiszen tíz-tizenöt éve működő vállalkozásokat érint. Ő is úgy vélte: az ügy nincs kellőképpen körüljárva, egyeztetve. A képviselők többsége ugyanakkor nem értett egyet a csendrendelet tárgyalásának elhalasztásával.

Zombor Gábor az ülésen az előterjesztést kiegészítve elmondta: az ügy három éve kezdődött, de 2010-ben más megoldást találtak a problémára. Mint ismert, akkor a palackozott szeszes italok árusítását este 10 után megtiltották. Ugyanakkor megállapodás született arról, hogy ha a rendelkezés nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket, továbbra is lesznek lakossági panaszok, akkor felmerülhet a vendéglátó egységek nyitva tartásának korlátozása. Zombor Gábor azt is kijelentette: az önkormányzatnak ez az egy lehetősége van a kereskedelmi egységek működésének befolyásolására. Hozzátette: nemcsak a vállalkozóknak, hanem a szórakozóhelyek környékén élőknek is vannak jogai, és alkotmánybírósági döntések támasztják alá a vállalkozói jog korlátozhatóságát.

- Nagy társadalmi vitát ez ügyben nem tud folytatni az önkormányzat, a kérdést a képviselőknek kell megtárgyalniuk - jelentette ki Zombor Gábor, hozzátéve: a részletszabályokban viszont lehet vitázni. A polgármester javasolta: fél éves időszakot hagyjanak a vendéglátósoknak a hozzájárulások beszerzésére, addig változatlan nyitva tartással működhessenek, viszont az újonnan nyíló egységekre már az új szabályok vonatkozzanak.

Kriskó Dávid vitába szállt a polgármesterrel, mondván, szükség lenne társadalmi egyeztetésre, hiszen rengeteg vállalkozásról van szó, ez a kérdés nem a testület belügye. Emlékeztetett attól, hogy a kiadott engedélyeket már egy lakossági panasz esetén vissza lehet majd vonni. Szerinte az bevett trend, hogy a szórakozóhelyek csak éjjel 11 után tudnak nyereséget termelni. Majd kijelentette: 3200 aláírást gyűjtöttek össze a tervezet ellen, közel ezret szórakozóhelyeken, a többit pedig egy internetes oldalon.

Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester (Fidesz) elmondta: 2008 óta kerületében intenzíven foglalkoznak a kérdéssel. Például közvilágítást fejlesztettek, játszótereket kerítettek be, térfigyelő kamerarendszert építettek, a közterület-felügyeletnél délutáni és éjszakai szolgálatot vezettek be, megerősítették a polgárőrséget. Vélemény szerint viszont az utcai randalírozás problémája nem mérséklődött.

- Megértem a vállalkozók észrevételeit, bár a rendelet nem járhat feltétlenül bevételkieséssel számukra. Viszont a fiatalok utcai magatartása közbotrány tárgya, nem lehet elmenni mellette szó nélkül. Tudatosítani kell bennük, nem akarjuk őket korlátozni, de nekik is meg kell érteniük, hogy nem sérthetik meg a magántulajdon szentségét - mondta az alpolgármester, aki hozzátette: néhány vállalkozás támogatná a rendőrséget, ha intenzívebb razziákat tartanak.

Brúszel László (MSZP) úgy vélte: nem szabad elfogadni a rendeletet, ha nem biztosak abban, hogy ezzel a problémák megoldódnak. Szerinte a tervezet nem alkalmas a konfliktusok kezelésére, erre inkább alkalmas lenne egy járőrszolgálat.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Vajon mit csinálnak majd a fiatalok, ha éjfélkor véget ér a buli?
[/caption]

Az LMP országgyűlési képviselője, Vágó Gábor tévútnak nevezte a nyitva tartás korlátozását, mondván: több problémát fog okozni, mint amennyit megold, például többen lesznek az utcán és eljön a házibulik időszaka.

Vörösmarty Attila, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: társadalmi és nevelési probléma, ha egy fiatal nem tud viselkedni az utcán, ebben a szülőknek is megvan a maguk felelőssége. Úgy vélte: lehetőséget kell adni a vállalkozóknak arra, hogy működhessenek, és a lakóknak is, hogy ne váljon csatatérré a lakókörnyezete.  Kitért arra is, hogy az egész téma a Dobó körúti új szórakozóhely kapcsán alakult ki.

A vita után a frakcióvezetők még közel fél órán keresztül egyeztettek, majd következett az elején említett szavazás.

Előzmények

Mint ismert, Zombor Gábor előterjesztésében a "csendrendelet" tervezetét azzal indokolta: a "szórakozóhelyek környezetében tapasztalható éjszakai hangoskodás, randalírozás, vandalizmus, kukaborogatás, szemetelés, az érkező-induló gépjárművek zaja, ajtócsapkodás, az egységnél parkoló autókból kihallatszó hangos zene, valamint az ott élő lakókkal szembeni arrogáns magatartás Kecskemét szinte valamennyi városrészét érinti", hozzátéve: "alig kezdődött meg a szórakozóhelyek nyári nyitvatartási rendje, máris érkeznek a lakossági panaszok a kereskedelmi hatósági feladatot ellátó osztályra".

A szórakozóhelyek tulajdonosai szerint viszont a nyitva tartás korlátozása nem oldja meg az utcai hangoskodás, randalírozás problémáját, viszont a kocsmák, diszkók működését ellehetetleníti. Volt, aki úgy vélte: éjfélig tartó nyitva tartással gyakorlatilag nem lehet nyereséget termelni, hiszen a vendégek nagy része este 11 után érkezik. Több vendéglátós szerint az is problémát okozna, ha éjfélkor egyszerre "zúdulna" a város utcáira a bezárt szórakozóhelyek akár több ezres tömege, akik közül sokan esetleg az utcán folytatnák az iszogatást. Megint mások úgy látták: a csendrendelet megnövelné a diszkóbalesetek kockázatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!