Közélet

2012.04.22. 20:17

Mégsem lesz szülészet

A magánbefektetővel kötött szerződések felbontására szólítja fel a kiskunfélegyházi városi kórház új igazgatóját a helyi képviselő-testület. A városatyák többsége szerint ugyanis azok jogszabálysértőek.

Vajda Piroska

Szerintük a gazdasági bizottság tagjai megfelelő ismeretek hiányában hozták meg döntésüket, és hatalmazták fel a kórházigazgatót a szerződéskötésre. Véleményük szerint az igazgató által a gazdasági bizottság ülésére beterjesztett anyag nem felelt meg az önkormányzat vagyonrendeletének, illetve szervezeti és működési szabályzatának sem. Ezt az álláspontot a jegyző asszony is alátámasztotta. A péntek esti rendkívüli ülésen dr. Fehérváriné dr. Csölle Yvette úgy fogalmazott: „Óvom a testületet attól, hogy szabálytalan szituációba keveredjen. A szerződéskötéssel ugyanis a kórház privatizált állapotba került.”

Dr. Uhrik Tibor, a befektető Hyppokrates Consulting Kft. ügyvezetője úgy látja, jogszerűen, a gazdasági bizottság felhatalmazása alapján kötöttek szerződést a kórházzal. Tevékenységükkel a funkcióváltó kórház feladatait nem sértenék. (Mint ismert, május elsejétől állami tulajdonba kerül a félegyházi városi kórház is.) Ugyanakkor visszautasította azt az állítást, miszerint fantom-cég lennének. Mint mondta, terveik szerint egy egészségközpontot hoztak volna létre Félegyházán, amely a szülészeten és az egynapos sebészeten túl, hosszú távon a Mercedes-gyárra építve gyógyturizmussal is foglalkozott volna. Hangsúlyozta: „Tőkét és szaktudást hoznánk a városba, munkahelyeket teremtenénk, és ez nem kell Félegyházának?”

Kapus Krisztián polgármester azt javasolta, a közigazgatási hivataltól kérjenek állásfoglalást az ügyben. A testület azonban nem támogatta kezdeményezését, mondván: az állami tulajdonba adásig biztosan nem fejeződne be a vizsgálat. Végül név szerinti szavazással – tíz igen, két nem és két tartózkodás mellett – döntöttek a megkötött szerződések felbontásáról.

Az ülés végén dr. Vincze Sándor kórházigazgató a Petőfi Népének úgy nyilatkozott: „Legjobb tudomásom szerint egy élő szerződést csak a bíróság bonthat fel.”

Lemondott az egyik bizottsági tag

Az ügy kapcsán a rendkívüli testületi ülésen bejelentette lemondását a közelmúltban létrehozott egészségügyi albizottság egyik tagja, Ernyes László. Az albizottság egyébként támogatta a magánbefektetővel való szerződés megkötését.

Vajda Piroska Lemondott az egyik bizottsági tag Az ügy kapcsán a rendkívüli testületi ülésen bejelentette lemondását a közelmúltban létrehozott egészségügyi albizottság egyik tagja, Ernyes László. Az albizottság egyébként támogatta a magánbefektetővel való szerződés megkötését. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!