Közélet

2012.04.13. 16:56

Kurtított keret kultúrára

Kisebb összeghez nagyobb reménykedés jár.

Kubatovics Tamás

Még nyitva az idei közművelődési pályázat, több mint két héten át jelentkezhetnek terveikkel a rendezvények szervezői, akik a közelmúltban kénytelenek voltak szembesülni azzal, hogy erről a területről is jelentős összeget von ki az önkormányzat.

A hivatalosan optimista nyilatkozatok szerint ez nem veszélyezteti a korábbi években hagyományossá vált rendezvények előkészítését, lebonyolítását, de elképzelhető ezek számának csökkentése. Ugyanakkor a városrészi rendezvények gazdáivá tett általános művelődési központok átalakítása miatt a pályázati útra terelt intézmények sorsa is bizonytalanná vált a képviselő-testület tegnapelőtti szándéknyilatkozatának elfogadásával.

– Néhány konfliktus a költségvetés tárgyalásakor már napvilágot látott, például a sport ügye. Várható volt, hogy újabb területeket érint majd hasonló intézkedés, hiszen akkor nem jön rendbe a költségvetés, ha a tételek nagy többsége változatlan marad. Az önkormányzat nem tud annyit adni, mint eddig, és azt is más módon tudja csak biztosítani. Minél több pénze van egy intézménynek valamire, annál kevesebb munkája akad, és ez fordítva is igaz – érvelt Zsigó Róbert polgármester a városatyák legutóbbi rendes ülésén az új rendszer mellett.

Mint mondta: korábban előfordult, hogy egy rendezvény többfajta pályázatból kapott pénzt, ám valamennyit a városi kasszából folyósították. A városrészi rendezvények kapcsán pedig kiemelte: egyeztetnek a szervezőkkel a várható támogatások összegéről és a fizetési határidőkről, így az ámk-k vállalhatják az előfinanszírozást, mert – mint fogalmazott – nem ebbe fognak tönkremenni.

Jaszenovics Istvánné (Jobbik) a kultúra centralizálását kritizálta, és városrészi intézmények közösségépítő szerepét hangsúlyozta. Hajdú Miklós (Összefogás Bajáért) a keretösszeg kurtítását 9-ről 7 millióra, és a civilszervezetek kiszorulását nehezményezte. Kisebb a keret, bonyolultabb és terjedelmesebb a pályázat, ami ezúttal kiadványok támogatására, illetve civilszervezetek működésére nem nyújt támogatást. Dancsa Bálint (Fidesz), a szakbizottság elnöke ennek ellenére azt mondta: nem érez feszültséget a 7 milliós keret kapcsán, szegény ember vízzel főz. Ezért elképzelhetőnek tartotta, hogy az alvégi és fölvégi szüreti fesztiválok helyett most egyet lehet majd rendezni.

– A bizottság mindig mosolyogva kelt fel a székből a pénzosztásról szóló ülései végén, bízom abban, hogy ez nem változik – reménykedett a bizottsági elnök.

Kubatovics Tamás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!