Közélet

2012.04.27. 21:01

Különleges szilveszter: 10 milliárd fölé nőtt az adósság

Kevés szó esett a számokról a bajai önkormányzat tavalyi költségvetésének csütörtöki zárszámadásakor.

Kubatovics Tamás

A városatyák inkább a politikai boszorkánykonyha instant készítményeit vették elő a beszámoló és a városi hitelállomány alakulásáról készített tájékoztató megvitatásakor.

– Vérforraló, amit csinálnak. Az elmúlt nyolc év során ránk gyújtották a házat. Elkezdtük oltani, közben minden oldalról gyújtogatják, és kiabálnak, hogy rosszul oltjuk. Ez elképesztő – fogalmazott Király József (Fidesz) Hajdú Miklós (Összefogás Bajáért) szavaira reagálva. Előzőleg az ellenzéki frakcióvezető arról beszélt, hogy a város eladósodása nem pusztán a kötvények kibocsátásából adódik. Azért kiszolgáltatott az önkormányzat az árfolyamok mozgásának, mert egykoron testületi felhatalmazás nélkül váltotta át valaki a kötvényből befolyó pénzt forintra. Emiatt pedig felvethető a felelősség vizsgálata. Jaszenovics Istvánné (Jobbik) pedig megdöbbentőnek nevezte, hogy 2006 óta a város adósságszolgálata 1,7 milliárd forintról 10 milliárdra növekedett. (A svájci frank-, illetve euróalapú kötvényeket az előírások szerint a szilveszterkor érvényes árfolyamon tartják nyilván. Így 255, illetve 311 forintos árfolyammal szerepeltek a tájékoztatóban. – a szerk.)

– Az előző évi adatokhoz viszonyítva bevételeink 900, kiadásaink 90 millió forinttal csökkentek, utóbbiak között az intézmények finanszírozása 450 millióval csökkent. Tehát a spórolási szándék megvalósult, a városi intézmények dolgozói 5-7 százalékkal kevesebb juttatásban részesültek az előző évihez képest – sorolt fel néhány adatot Hajdú Miklós.

Megemlítette továbbá, hogy tavaly 870 millió forinttal nőtt az adósság, ami a válság és a nem ortodox kormányzati gazdaságpolitika eredménye. Ugyanakkor a működési hitelként a tervezett 1,7 helyett 1,2 milliárd forintra volt szükség, ami 85 millióval nagyobb a 2010-esnél.

– Látszik az irdatlan erőfeszítés, ami a hiány csökkentése érdekében történik. De megszakadhatunk, és óriási áldozatokat kérhetünk, ha a forint gyengülése miatt minden eredmény rajtunk kívül álló okok miatt elvész – fogalmazott Hajdú.

Zsigó Róbert (Fidesz) polgármester a 2011-es gazdálkodást meghatározó körülmények okairól szólva megjegyezte, hogy hitelesen nem azok tudnak ezekről beszélni, akik a helyzetet előidézték. Ami biztos: a jelenlegi helyzet, amivel a kormányzatnak küzdenie kell, nem tegnap keletkezett.

– Nehéz évünk volt, de a költségvetés elfogadásakor is tudtuk, hogy így lesz. Egyik legfontosabb célunk a 2,3 milliárd forintos működési és felhalmozási hitel leszorítása volt. Sikerült 700 millióval mérsékelni, egy része kormányzati segítség volt, a további a testület munkájának köszönhető. Baja az év végén 260 millió forintot kapott a kormánytól a működési hitel csökkentésére. Magától egyetlen költségvetés sem javul meg. Személyi juttatások, előirányzatok is áldozatul esnek, ha rendezni akarjuk problémáinkat. Tudtuk, nem lehet egy év alatt minden tervet teljesíteni, de büszkék lehetünk az elvégzett munkára – összegezte a város első embere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!