Közélet

2012.04.20. 16:26

Külföldi rendszámmal itthon

Hiába rendelkezik valaki magyarországi lakhellyel, ha külföldön él, és külföldi rendszámú autóval jár itthon, a büntetés elkerülése érdekében be kell ezt jelentenie az okmányirodában.

Zsámbóki Dóra

Svájcban élő olvasónk kért segítséget szerkesztőségünktől. A neve elhallgatását kérő férfi négy éve dolgozik Svájcban, de állandó lakhellyel rendelkezik Magyarországon. Mint elmondta: az ottani szabályok megkövetelik, hogy svájci rendszámú autóval járjon. Olvasónk magyar állampolgár, de svájci jogosítványa van. Gyakran hazalátogat Magyarországra családjához, ezt általában svájci rendszámú autójával teszi. Megbüntethetik-e Magyarországon, ha a svájci rendszámú autójával közlekedik? – kérdezte olvasónk.

Ladnai Attila, Bács-Kiskun Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság igazgatója megkeresésünkre elmondta: 2011. szeptember 1-jétől alapszabály, hogy Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező vagy életvitelszerűen hazánkban letelepedett személy nem vezethet külföldi rendszámú gépjárművet, csak ha a gépjármű külföldi tulajdonosa az ellenőrzött gépjárműben tartózkodik. A külföldi rendszámmal közlekedő autósokat a NAV munkatársai és a rendőrök is megállíthatják.

– Egy esetleges, általunk végzett közúti ellenőrzés során, ha kétséget kizáróan megállapítást nyer, hogy a gépkocsi vezetője rendelkezik Magyarországi állandó lakóhellyel, abban az esetben nem jogszerű használatról beszélünk, amelynek következménye harmadik országos gépkocsi esetében a vám, illetve nemzeti adók terhe és vámbírság; unión belül forgalomba helyezett gépkocsi esetében pedig a közigazgatási bírság terhének kiszabása lehet – tájékoztatott Ladnai Attila.

– Szükséges megjegyezni, hogy minden esetben a gépkocsivezető felelőssége, feladata igazolni az állandó lakóhely igazolásának meglétét, ellenkező esetben, ha nem tudja igazolni a gépjármű használatának jogcímét, úgy az eljáró hatóság a rendelkezésre álló adatok alapján hozza meg döntését – tette hozzá Ladnai Attila.

Olvasónk helyzetére reagálva az igazgató elmondta: amennyiben egy magyar állampolgár szokásos tartózkodási helye Svájcban van, és ezt a vámhatóság felé megfelelő módon igazolni tudja, és kizárólag családlátogatás, szabadság céljából látogat Magyarországra a tulajdonában lévő svájci honosságú gépjárművel, úgy annyi a tennivalója, mint bármely más turistának, aki az unió területén kívülről érkezik Magyarországra.

– Ha a hazalátogató, Svájcban élő férfi Magyarországon is rendelkezik állandó lakcímmel, úgy a svájci rendszámú gépjárművel történő hazalátogatást megelőzően feltétlenül rendeznie kell azt a jogszerűtlen állapotot, hogy nem él Magyarországon és mégis bejelentett állandó lakcímmel rendelkezik. Aki 3 hónapon túl külföldön tartózkodik, köteles ezt az illetékes okmányirodában bejelenteni – hívta fel a figyelmet a törvényre Ladnai Attila.

A céges autókra dupla büntetést szabnak ki

Ha az Európai Unión kívül forgalomba helyezett autó esetében megállapítják a jogsértést, úgy a tulajdonosnak nem csak a vámterhet kell megfizetnie, hanem a vámteher 50 százalékát is bírságként.

Az unióban forgalomba helyezett külföldi rendszámú autóknál, ha egy cég az üzemben tartó, akkor 2000 cm3 vagy az alatti személygépkocsi esetében 400 000 forintot, 2000 cm3 feletti személygépkocsi esetében 800 000 forintot, egyéb jármű esetében 200 000 forintot fizethet büntetésként az, aki jogosulatlanul közlekedik azokkal.

Ha a rendelkezést természetes személy szegi meg, az előbb felsorolt bírságok felét köteles megfizetni.

Az unióban forgalomba helyezett külföldi rendszámú autóknál, ha egy cég az üzemben tartó, akkor 2000 cm3 vagy az alatti személygépkocsi esetében 400 000 forintot, 2000 cm3 feletti személygépkocsi esetében 800 000 forintot, egyéb jármű esetében 200 000 forintot fizethet büntetésként az, aki jogosulatlanul közlekedik azokkal.

Ha a rendelkezést természetes személy szegi meg, az előbb felsorolt bírságok felét köteles megfizetni. Érdemes bejelenteni, ha hazalátogat valaki a külföldi autóval, másképp súlyos bírságra számíthat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!