Közélet

2012.04.03. 17:58

Kevesebb állatkínzás – több kidobott kutya

Csökkent az állatkínzások száma Kecskeméten és a város környékén, ugyanakkor az ebadó kivetésének lehetősége miatt nagyon sokan szabadultak meg kutyájuktól az év első negyedévében.

Pásztor Andrea

Többek között ez is kiderült a Menhely az Állatokért Alapítvány és a Kecskeméti Rendőrkapitányság egyeztető megbeszélésén. Rigó János, kecskeméti rendőrkapitány leszögezte, sikeresnek tartja az alapítvánnyal való együttműködésüket, közös akcióikat. – A tavaly elindult közös munkának köszönhetően Kecskemét környékén csökkentek a kirívó állattartási problémák, éppen ezért a jövőben is fontos feladatunknak tekintem, hogy nem csak a bűncselekmények felderítésében, de a megelőzésben is segítsük a civil szervezetet – hangsúlyozta a megbeszélésen a parancsnok.

Bozsó Ágnes, a BMRFK őrnagya – aki az alapítvánnyal rendszeresen állatvédelmi előadásokat tart iskolások számára – kifejtette, hogy Bács-Kiskunban tavaly 80 feljelentés érkezett (26 Kecskeméten) állatkínzással kapcsolatban, ebből 12 esetben történt vádemelés. Csurka Gyula kapitány helyettes beszámolt az állatvédelemmel kapcsolatos jelenleg futó ügyekről. Elmondta, hogy a tavaly novemberben leleplezett helvéciai „kutyagyár” ügyében megtörtént a szakértők párhuzamos meghallgatása, jelenleg az ügyészi állásfoglalásra várnak. Megszüntették a csivavák lefoglalását, a jegyző dönti el, visszakerülnek-e a tenyésztőhöz. Folyik a nyomozás a Széchenyivárosban zacskóba zárva kukába dobott kiskutyák és a máriahegyi akasztott ebek ügyében, a Petőfivárosban pedig sorozatos kutyamérgezések miatt vizsgálódnak.

Major Norbert, a Menhely az Állatokért Alapítvány alapítója is eredményesnek látja a rendőrséggel és a hatósági állatorvossal közösen tartott razziákat, amelyek célja nem az állatok elkobzása, hanem a gazdák felelős állattartásra nevelése. Elmondta, hogy minden problémás esetben látványos javulást tapasztaltak az újabb ellenőrzés során, és mára a bejelentések száma is csökkent Kecskeméten és a város vonzáskörzetében.

Az ebadó hírére – annak ellenére, hogy Kecskeméten nem tervezik a bevezetését – havonta két-háromszáz kutyát dobtak ki az utcára. Mára kicsit elült az ezzel kapcsolatos riadalom, de kérték a rendőrség segítségét a lakosság tájékoztatásában. A felesleges szaporulat megakadályozása érdekében idén is ivartalanítási akciót tart az alapítvány, rajtuk keresztül április 15-ig 4000 forinttal olcsóbban végeztethető el a beavatkozás, ráadásul ingyenesen ellátják chipekkel a kutyákat.

Pásztor Andrea A helvéciaia csivavák ügyében ügyészi állásfoglalásra várnak -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!