Közélet

2012.04.16. 18:31

Kevés üdülőre sok a vendég

Az Erzsébet-programban résztvevők szociális üdültetése kizárólag állami üdülőkben vehető igénybe, eddig összesen 15-ben. Olvasóink is kedvezményezettek, ám egyelőre nem tudnak élni az üdülési lehetőséggel.

Popovics Zsuzsanna

Az izsáki Szabó István és neje korábban is pihent kedvezményesen a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány üdülési csekkjeivel. Mindig ugyanott: Gyulán váltották be, ahová a termálfürdőzni mentek. Idén az Erzsébet-program keretében kétszer 40 ezer forint értékben kaptak üdülési lehetőséget, ám Gyulán nem fogadják el. A szociális üdültetés ugyanis kizárólag állami üdülőkben valósul meg, országosan 15 elfogadóhelyen.

– Ebből több mint tíz üdülő a Balaton környékén található, de mi inkább vágyunk termálvízre és csendes pihenőhelyre – keresték meg szerkesztőségünket Szabóék. – Az értesítőben az áll, hogy az önrészt megfizetését követő 8. napon szelvényünk aktivizálódik és május végéig le kell foglalni a szállást. Mi árpilis elején befizettük az önrészt, de a foglalással gondban vagyunk, mert nincs internetünk, a telefonos ügyfélszolgálatot pedig hiába hívjuk, állandóan foglalt. Május 29-ig van lehetőségünk foglalni, attól tartunk, hogy kifutunk az időből.

Az Erzsébet-program az Erzsébet-utalványok jutalékából finanszírozott rendszer, a kedvezményes üdülésre rászorulók pályázhattak. Például nyugdíjasok, akik betöltötték a 60. életévüket, öregségi nyugdíjat kapnak, nincs más jövedelmük, s a havi ellátásuk összege nem haladja meg a 85 ezer forintot. A program első, februárban lezárult négy pályázatának köszönhetően idén tavasszal 75 ezer nagycsaládos, nyugdíjas, fogyatékos, valamint a szociális szférában dolgozó kap az év folyamán üdülési lehetőséget.

A Nemzeti Üdülési Szolgálatnál (NÜSZ) arról érdeklődtünk, hogy tud 15 állami üdülőhely ennyi szállóvendéget fogadni? Benkő Krisztina sajtómunkatárs azt válaszolta, hogy a lista folyamatosan bővül, a programban résztvevő üdülők listája pedig  megtalálható a www.erzsebetprogram.hu internetes oldalon.

– Mivel pályázni kizárólag interneten lehetett, vélhetően a szálláshelyek megtekintése, kiválasztása sem okoz gondot a kedvezményezetteknek – folytatta az illetékes. – Bízunk abban, hogy minden nagycsaládos, nyugdíjas, gyermekvédelmi, gyermekjóléti sikeres pályázó megtalálja a programban résztvevő üdülők között a számára megfelelőt. A sikeres pályázók már megkapták a postai levelüket, és internetes oldalunkon elkezdődött a foglalás. Legkésőbb az önrész befizetését követő 60. napig foglalható le az üdülés. Akinek interneten ez nem sikerül, rendelkezésére áll a telefonos ügyfélszolgálat. Csúcsidőben előfordulhat, hogy az ügyfélszolgálati munkatársak jelentkezéséig perceket kell várni, de általában maximum 1-2 percet vesz igénybe, hogy munkatársainkat elérjék.

– Nem érkezett panasz hozzánk az izsáki nyugdíjas házaspártól, de természetesen bármikor, bármilyen felmerült kérdés kapcsán rendelkezésükre állunk. A NÜSZ több fogyatékossággal élőket segítő, vagy őket képviselő szervezettel is megállapodott, eszerint saját kéréseik alapján kerülnek szálláshelyek a programban résztvevő üdülők közé. A program internetes oldalán hamarosan megtalálhatóak lesznek a fogyatékossággal élők számára, nyugodt körülmények közötti pihenést biztosító lehetőségek.

További fontos információ, hogy minden, 2012-ben lejáró Üdülési Csekk 2012. december 31-ig váltható be, függetlenül attól, hogy az üdülési csekken milyen hónap szerepel. December 31-ével kivezetésre kerül az Üdülési Csekk, azt követően érvényüket vesztik.

Popovics Zsuzsanna -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!