Közélet

2012.04.17. 16:33

Kétszer is nyert, mégis lemondott a polgármester

Hétfőn beadta lemondását Kovács Erzsébet, Kunfehértó polgármestere. Döntését azért volt kénytelen meghozni, mert illetményéből nem tudta fizetni adótartozását, másodállást pedig nem talált.

Zsámbóki Dóra

A polgármester távozásához hosszú út vezetett. A 2010-es önkormányzati választáson a szavazatok több mint felét begyűjtő Kovács Erzsébet és a megválasztott képviselők között 2011. áprilisára elfajult a helyzet, végül a testület feloszlatta magát.

A 2011. nyarán megtartott időközi választásokon ismét Kovács Erzsébetnek szavaztak bizalmat a kunfehértóiak. A választást megelőző időszakban a Kunfehértóért Civil Mozgalom (KCM) nevű egyesületbe tömörülő, Kovács ellenében kampányoló képviselő-jelöltek közül öten – Szalai László, Sarok Tibor, dr. Hegyes Edina, Harnóczi Sándor és Huszár Zoltán – jutottak be a testületbe. A hatodik megválasztott képviselő, Volovár Károly Kovács Erzsébet híveként mutatkozott be a kampány során.

Az alakuló testületi ülésen a polgármester programjának egyhangú elfogadása után – a KCM támogatásával a testületbe jutó képviselők kezdeményezésére és szavazatai mellett – Kovács Erzsébet fizetését és költségtérítését az addigi törvény adta maximumról lecsökkentették a törvény adta minimumra. Ez vezetett most a polgármester lemondásához - legalább is az derül ki abból a nyilatkozatból, amit Kovács Erzsébet közétett honlapján. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az alakuló testületi ülésen Kovács Erzsébet fizetését és költségtérítését az addigi törvény adta maximumról lecsökkentették a törvény adta minimumra
[/caption]

Egy 2010 decemberben hozott törvénymódosítás értelmében meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akinek az állammal szemben köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított 60 napon belül nem rendezi.

Kovács Erzsébet 2011-es kötelezően benyújtandó vagyonnyilatkozatában feltüntette, hogy adótartozása van, majd később - amikor az időközi választások előtt több képviselő is a távozását sürgette - úgy nyilatkozott, hogy tartozását részletekben törleszti az adóhatóság felé. A mostani lemondásának indoklásából kiderül: az „új” testület által lecsökkentett illetményéből nem tudja fedezni költségeit és fizetni az adóhátralékának részleteit. Kérte ugyan a képviselőket, hogy állapítsanak meg számára magasabb illetményt, de ezt a testület 5 nem és 1 igen szavazat mellett elutasította idén januárban. Mint lemondó nyilatkozatában olvasható: Kovács Erzsébet az elmúlt időszakban olyan munka után kutatott, amit polgármesterként is elláthat, ilyet viszont nem talált, így nem tudta egyéb jövedelemmel kiegészíteni polgármesteri illetményét. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kovács Erzsébet
[/caption]

Csupity Zoltán, Kunfehértó jegyzője kérdésünkre elmondta: a helyi választási bizottság 30 napon belül ül össze, hogy kitűzzék az újbóli időközi választás időpontját. A várhatóan nyáron megtartandó polgármester választás néhány száz ezer forintos költségeit ismét az önkormányzat állja.

Zsámbóki Dóra Kovács Erzsébet Az alakuló testületi ülésen Kovács Erzsébet fizetését és költségtérítését az addigi törvény adta maximumról lecsökkentették a törvény adta minimumra -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!