Közélet

2012.04.05. 18:12

Gyermekeiket féltik a kamionoktól

A község határában épülő gabonatároló ellen tiltakoztak a kunszállásiak a közelmúltban tartott falugyűlésen.

Vajda Piroska

A szerkesztőségünket felkereső kunszállásiak elsősorban gyermekeiket féltik. Mint mondták, a kamionok jelenleg is a község főutcáján, az iskola közelében haladnak el. Az új gabonatárolóhoz is hasonló útvonalon lehet majd eljutni. A balesetveszélyen túl, a por-, és zajterhelés is jelentős. Ugyanakkor az út menti házak falai is repedeznek – tették hozzá.

A helybeliek úgy tudják, a tervezett intervenciós gabonatárolóba az ország minden pontjáról érkeznek majd szállítmányok. Véleményük szerint a beruházás újabb érv az elmaradt autópálya-lehajtó megépítése mellett.
A kunszállásiak azt is sérelmezik, hogy a tervekről senkit, még az önkormányzatot sem értesítette a beruházó. A gabonaraktár a falu szélén épül ugyan, de közvetlen környezetében sok az új családi ház. Nyugalmukat féltik az ott élők. Hangsúlyozták, nem a beruházással, csak annak helyszínével van problémájuk. Véleményük szerint a gabonatárolót a település ipari övezetében kellene megvalósítani.

A témával kapcsolatban felkerestük Kovács Imre polgármestert, aki elmondta, hétfőn ült tárgyalóasztalhoz a beruházóval és a kivitelezővel. Az egyeztetésen kiderült, a híresztelésekkel ellentétben a gabonatárolóban csak saját termését szeretné raktározni a tulajdonos helyi gazdálkodó.

Ugyanakkor hozzátette, a közútkezelői hozzájárulást csak szigorú feltételek betartása mellett, a lakosság érdekeit szem előtt tartva adják meg. A polgármester azt is elmondta, a beruházó törekszik arra, hogy konszenzus szülessen, ezért a napokban újabb lakossági fórumot tartanak, ahol a helybeliek pontos tájékoztatást kaphatnak.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Évente több mint 150 ezer tonna gabonát szállítanak Kunszállás útjain keresztül
[/caption]

A gabonatárolóról szerettünk volna a beruházóval is beszélni, ő azonban nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Csupán annyit közölt, a lakossági fórumon mindenről beszámol majd.

Sokat segítene az autópálya felhajtó

Már a közelmúltban is írtunk arról, hogy a kunszállásiak tűréshatárát súrolja a kamionforgalom okozta terhelés. A község útjain keresztül ugyanis évente több mint 150 ezer tonna gabonát szállítanak. A Kunszálláson épült malomban őrlik ugyanis az ország gabonatermelésének 13,5 százalékát. Mindezt fokozza, hogy a településen további három cég foglalkozik olyan termékek gyártásával, melyek elszállítása komoly terhelést jelent a község úthálózatának. Naponta hatalmas mennyiségű fagyasztott pékárut, tésztát és több tízezer tyúktojást fuvaroznak Kunszállásról Budapestre. Az autópályára felhajtó csomópont megépülésével jelentősen csökkenhetne a település teherautó-forgalma. Az M5-ös kunszállási lehajtójának ügye azonban csaknem húsz éve húzódik. A helyi önkormányzat folyamatosan szorgalmazza megépítését, eddig sikertelenül.

Vajda Piroska Sokat segítene az autópálya felhajtó Már a közelmúltban is írtunk arról, hogy a kunszállásiak tűréshatárát súrolja a kamionforgalom okozta terhelés. A község útjain keresztül ugyanis évente több mint 150 ezer tonna gabonát szállítanak. A Kunszálláson épült malomban őrlik ugyanis az ország gabonatermelésének 13,5 százalékát. Mindezt fokozza, hogy a településen további három cég foglalkozik olyan termékek gyártásával, melyek elszállítása komoly terhelést jelent a község úthálózatának. Naponta hatalmas mennyiségű fagyasztott pékárut, tésztát és több tízezer tyúktojást fuvaroznak Kunszállásról Budapestre. Az autópályára felhajtó csomópont megépülésével jelentősen csökkenhetne a település teherautó-forgalma. Az M5-ös kunszállási lehajtójának ügye azonban csaknem húsz éve húzódik. A helyi önkormányzat folyamatosan szorgalmazza megépítését, eddig sikertelenül. Évente több mint 150 ezer tonna gabonát szállítanak Kunszállás útjain keresztül -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!