Közélet

2012.04.19. 15:56

Fizet, aki tilosban füstöl

Harmadik hete bírság jár annak, aki tiltott helyen gyújt cigarettára. Bács-Kiskunban csak szórványosan kellett bírságot kiszabni. Volt, ahol a tulajt kapták dohányzáson, majd bírságolták meg az ellenőrök.

Popovics Zsuzsanna

Úgy tűnik, a dohányosok tudomásul vették, és a legtöbb helyen betartják a nemdohányzók védelmében hozott szabályokat. Április 1-jével lejárt a türelmi idő, a megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv ellenőrei immár nemcsak figyelmeztetik a szabályozást be nem tartókat, hanem bírságolják is.

– A januártól áprilisig tartó türelmi idő letelte óta, Bács-Kiskun megye területén összesen 153 egység ellenőrzését végeztük el – tájékoztat Vargáné Dalmati Anna közegészségügyi osztályvezető, a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől.

– Kiválasztásuknál figyelembe vettük a korábban tapasztalt szabályszegéseket. Az április elsejei ellenőrzési akció során hat egységben tapasztaltunk ismételt jogszabálysértést. Öt esetben a belső szabályzatok teljes, vagy tartalmi hiányosságai miatt kellett intézkedni, egy esetben egészségvédelmi bírságot kapott egy beteg (10 ezer forint összegben), aki egy kórház területén dohányzott – mondta az osztályvezető.

A népegészségügyi hatóság területileg illetékes kistérségi munkatársai folyamatosan ellenőrzik az előírások betartását. Tapasztalataik szerint a dohányosok többsége komolyan veszi a jogszabályi szigorítást. – Ezt támasztja alá, hogy az április 2-15. közötti ellenőrzési időszakban 90 ellenőrzött egységből már csak két helyen volt kifogásolni való, intézkedésre is csak két alkalommal került sor – folytatja az osztályvezető. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A vendéglátóhelyeken ismerik és szinte mindenütt betartják a dohányzásra vonatkozó szabályokat
[/caption]

– Mindkettő szórakoztató- vendéglátó-ipari egységben történt. Az egyik nyílt légterű dohányzóhely jelölésére vonatkozott, a másik esetben egy egyéni vállalkozó által üzemeltetett helyen az üzletvezető dohányzott tiltott helyen. Emiatt 30 ezer forintos bírsággal sújtották.  Összességében elmondható, hogy az ellenőrzött egységekben ismerik és betartják a dohányzást érintő korlátozásokat, az ellenőrzöttek együttműködőek, atrocitást eddig nem tapasztaltunk.

A cigaretta emelkedő ára is elrettenthet a dohányzástól

Két hónap múlva ismét többet kell majd fizetni a dohányárukért. A kormány először novemberben emelt a cigaretta árán, pontosabban a dohány jövedéki adóján, majd egy módosítás miatt nem májusban, hanem februárban ismét növekedett a cigaretta ára. A novemberi adóemelés előtt a cigaretta adója szálanként 18,08 forint volt, ami februárban 21,1 forint lett, majd júniusban 22,3 forintra emelkedik. Dobozra lefordítva: egy tavaly októberben 590 forintba kerülő cigaretta mára 690 forint, azaz egy százas a különbség. Az utolsó lépésben újabb 5,7 százalékkal nő majd a cigaretta adója szálanként – a példaként említett cigaretta doboza így elérheti a 750 forintot.

Popovics Zsuzsanna A cigaretta emelkedő ára is elrettenthet a dohányzástól Két hónap múlva ismét többet kell majd fizetni a dohányárukért. A kormány először novemberben emelt a cigaretta árán, pontosabban a dohány jövedéki adóján, majd egy módosítás miatt nem májusban, hanem februárban ismét növekedett a cigaretta ára. A novemberi adóemelés előtt a cigaretta adója szálanként 18,08 forint volt, ami februárban 21,1 forint lett, majd júniusban 22,3 forintra emelkedik. Dobozra lefordítva: egy tavaly októberben 590 forintba kerülő cigaretta mára 690 forint, azaz egy százas a különbség. Az utolsó lépésben újabb 5,7 százalékkal nő majd a cigaretta adója szálanként – a példaként említett cigaretta doboza így elérheti a 750 forintot.

A vendéglátóhelyeken ismerik és szinte mindenütt betartják a dohányzásra vonatkozó szabályokat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!