Közélet

2012.04.20. 16:42

Fellebbezhet, akit elutasítottak

Május elején lesz hivatalos adat arról, hogy szeptembertől hány újonnan felvett kisgyermeket fogadnak a kecskeméti óvodák. Jelentkező több volt mint tavaly, akkor 69 kicsinek nem jutott férőhely önkormányzati óvodában.

Popovics Zsuzsanna

Aki szeptembertől óvodába szeretné járatni gyermekét, annak egy hónappal ezelőtt, március 21-22-23-án kellett eljuttatni felvételi kérelmét a választott intézménybe. Az önkormányzati fenntartású kecskeméti óvodákba idén 1343 gyermeket írattak be a szülők (tavaly 1169-et). Köztük sok olyan kicsit is, akik szeptember 1-ig még nem töltik be a harmadik életévüket, illetve az is bevett gyakorlat, hogy egy gyermek jelentkezését két, esetleg három óvodába is benyújtják.

– Fontos tudni, hogy a 2012. szeptember 1-jén hatályba lépő nemzeti köznevelési törvény értelmében csak 2014. szeptember 1-jétől kell óvodai férőhelyet biztosítani minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét – mutatott rá Mák Kornél alpolgármester. Hozzátette: az önkormányzat - figyelemmel törvényi kötelezettségeire - folyamatosan bővíti az óvodai férőhelyek számát.

A kérelmezők a napokban kapták meg az óvodai felvételről, illetve elutasításról szóló határozatot. Elutasítás esetén a felülbírálati kérelmeket a közléstől - ennek hiányában a tudomásra jutástól számított - tizenöt napon belül adhatják le a szülők a választott óvodában, a városi jegyzőnek címezve. A kérelmek elbírálása folyamatban van, a végleges határozatokat várhatóan május elején kapják kézhez az érintettek.

– Az önkormányzati fenntartású intézmények a felvételi eljárás során maradéktalanul eleget tettek a hatályos jogszabályi előírásoknak – szögezte le az alpolgármester. – Ennek megfelelően felvették a 2012. évben ötödik életévüket betöltő gyermekeket, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket, továbbá azokat is, akik a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény értelmében jogosultak a napközbeni ellátás igénybevételére, illetve akiknek a felvételét a gyámhatóság kezdeményezte. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ha valakit nem vesznek fel, más megoldást kell találniuk a szülőknek
[/caption]

A nem önkormányzati fenntartású  óvodákba - az óvodavezetők tájékoztatása szerint - 217 gyermeket írattak be, közülük 195-en nyertek felvételt. Tavaly az egyházi, alapítványi, magánfenntartású óvodákban 239 gyermek jelentkezését regisztrálták, közülük 193 fő nyert felvételt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!