Közélet

2012.04.18. 14:31

Felfedezni a szép tájakat

Egy hátizsákkal és egy túracipővel bejárhatjuk hazánk legszebb tájait, nem kell hozzá se komolyabb felszerelés, se belépőjegy.

AS-összeállítás

Az elmúlt két évtizedben mintha eltűntek volna a bakancsos turisták Magyarországról. Az életmódváltás szoríthatta háttérbe e remek kikapcsolódást. Ki akarna kirándulni, amikor wellness szállodák tucatjai kínálnak teljes körű szolgáltatásokat? Pedig a természetjárás több mint bolyongani a rengetegben, és a szabadban küzdeni az elemekkel. A túra már a rákészülés izgalmával és a felkészüléssel elkezdődik. Az útvonal megtervezése után a legfontosabb az időjárás-előrejelzést figyelni, és ettől függően kiegészíteni a szokásos felszerelést vízálló vagy meleg holmikkal, váltócipővel.

Az országban több helyen működik kisvasút (bár most ritkítottak, megszüntettek járatokat). Páratlan élmény, ahogyan falvakon át, sűrű erdőkön keresztül, hatalmas rétekre kibukkanva jutunk el vele a célig. A turistaházak többsége elérhető áron szállást is kínál.

Sátrazni Magyarországon nem csak kempingben szabad, de ne feledjük, hogy az erdőben csak 24 óráig maradhatunk (autó nélkül, gyalogosan). Egy napnál hosszabb sátorozáshoz ugyanazon a helyen engedélyt kell kérni az erdő tulajdonosától. Természetvédelmi és fokozottan védett területen, illetve vízművek védterületén nem szabad sátorozni. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem csak a gyereknek izgalmas kaland
[/caption]

Kirándulásunkat az ország hét jellemző földrajzi pontjához is igazíthatjuk. Az ország közepe Pusztavacs községtől északra, 1 km-re található. Az ország legmagasabb pontja Kékestető (1015 m) a Mátrában. Az ország legmélyebb pontja (75,5 m) a szegedi Tisza-hídtól délre légvonalban kb. 8 km, Tiszaszigettől nyugatra 2 km-re elhelyezett jel. Az ország legészakibb pontját egy oszlop jelzi Hollóházán, az autóbusz-fordulóban. Az ország legkeletibb pontja Garbolc községtől északkeletre 2,5 km-re van, a Túr első, magyar területen lévő hídja közelében. Hazánk legdélibb pontját a Beremend–Kásád közút mellett találjuk meg. Magyarország legnyugatibb pontja pedig a magyar–osztrák–szlovén hármas határon lévő emlékmű.

Kéktúra útvonalak szelik át Magyarországot

Az országos Kéktúra (1128 km), a Rockenbauer Pál Déldunántúli Kéktúra (565 km), az Alföldi Kéktúra (844 km) és az Európai Hosszú távú Vándorút magyar részei alkotják a 2537 km hosszú Kék Kört. Az Országos Kéktúra útvonala a jól karbantartott jelzések és turistautak miatt is ajánlható. Kiindulópontja az Alpokaljánál található Írott-kő és innen a Dunántúli-középhegységen és az Északi-középhegységen keresztül Hollóházáig vezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!