Közélet

2012.04.01. 16:15

Ellátásból nem vonnak tartásdíjat

Megszűnt a rokkantsági nyugdíj, februártól ellátásnak minősül, így nem vonható belőle a gyermektartási díj. Kiskapu nincs, az érintettek legfeljebb a gyámhatóságnál kérhetik a tartásdíj megelőlegezését.

Popovics Zsuzsanna

Február óta nem kap volt férjétől gyermektartási díjat egy kecskeméti anyuka. Fia 16 éves, ősztől lesz középiskolás, és amíg középfokú nappali oktatásban vesz részt, jár neki a bíróság által megítélt gyermektartás.

– Havi 8 ezer forintról van szó, ami sokaknak nem nagy pénz, de egyedülálló szülőként én nagyon megérzem a hiányát – panaszolja az édesanya, akinek munkabérén és a családi pótlékon túl nincs egyéb jövedelme. Az édesapa rokkant nyugdíjából eddig éveken át vonták az összeget. Hiába fordult bírósághoz, végrehajtóhoz az érintett, mivel volt férjének nincs más jövedelme, továbbá sem ingatlana vagy ingó vagyona, pénzt nem láthat tőle. Önként pedig nem fizet.

– Sajnos nincs jó hírem az olvasó számára. 2012. februárjától mentes a végrehajtás alól a megváltozott munkaképességűeket megillető ellátás, így tartásdíj sem vonható belőle – erősíti meg a tényállást dr. Györkis István ügyvéd. – A tartásdíj megelőlegezése kérelmezhető a gyámhatóságnál. Amíg ki nem utalják, az anyuka jelezze a helyi önkormányzatnál a helyzetét, hátha kaphat valamilyen támogatást.

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi törvény rendelkezik a végrehajtás alól mentes juttatások köréről. Eszerint: mentes a végrehajtás alól a megváltozott munkaképességű, illetve egészségkárosodást szenvedett személyt erre tekintettel megillető juttatás/keresetkiegészítés, átmeneti keresetkiegészítés, jövedelem kiegészítés, átmeneti jövedelemkiegészítés, rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányászok egészségkárosodási járadéka, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai.

A gyámhivatal illetékesétől megtudtuk, hogy a tartásidíj megelőlegezésének akkor van helye, ha a bíróság azt jogerős határozatában már megállapította és összegének behajtása átmenetileg lehetetlen. További feltétel, hogy a gyermeket gondozó szülő (törvényes képviselő) nem képes a gyermek részére a szükséges tartást nyújtani, feltéve, hogy családjukban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét (jelenleg 57 ezer forintot).

A behajthatatlanságot a fizetésére kötelezett személy rendszeres jövedelmére, illetve egyéb vagyonára vezetett eredménytelen végrehajtást követően állapítják meg. Az erről szóló jegyzőkönyv nem lehet hat hónapnál régebbi. A tartásdíj megelőlegezésének megállapítása esetén azonban a megelőlegezés a kérelem benyújtásától jár (tehát visszamenőleg is), ezért célszerű mielőbb benyújtani a kérelmet a gyámhivatalba. A megelőlegezés 3 évre lehetséges, és további 3 évre továbbfolyósítható, illetve ismételten elrendelhető.

Popovics Zsuzsanna A kis összegű tartásdíj is nagyon tud hiányozni, így az asztalra kevesebb étel kerülhet -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!