Közélet

2012.04.20. 17:06

Élénkít, jó hatással van a bőrproblémákra és fiatalít

Valóban kész csodaszer a zöld tea, vagy csak jó a merketingje?

PN

Mit is tudunk a zöld teáról? Hogy egészséges. Tele van antioxidánssal, ergo fiatalító hatása van. Hogy sokkal jobb, mint a fekete tea. Élénkít, úgyhogy fáradtság esetén ezt kell szürcsölni. Illetve, jó hatással van a pattanásos bőrre is. Kapásból ennyi, amit a reklámokból és olvasmányainkból fel tudunk idézni. De vajon tényleg ez az igazság a hétköznapi csodaszerré felmagasztalt italról? Ennek jártunk utána.

A zöld teában nincs koffein
Hiába gondolják sokan az ellenkezőjét, a zöld tea tartalmaz koffeint. Hogy egészen pontosan mennyit, az függ a tealevelek mennyiségétől és a levelek szárítási idejének hosszától is. Egy csésze zöld tea átlagosan 15-40 mg koffeint tartalmaz, míg egy csésze kávéban 50-100 mg koffein van.

A zöld teától fogyhatunk
Több forrásból is tudjuk, hogy a zöld tea zsíroldó hatását klinikai vizsgálatokkal is bebizonyították. Egyesek az étkezések utáni (ideális esetben napi öt csésze), mások a főétkezések utáni (ideális esetben napi három csésze) zöld tea fogyasztásában látják a zsírpárnáktól való megszabadulás könnyű reményét. A kampányokból azt a tényt hagyták ki, hogy az európai kutatások szerint nemcsak a zöld, hanem valamennyi fajta tea fogyasztó hatással bír. Valószínűleg így nem lett volna olyan sikeres a zöld tea lobbi.

A zöld tea, a fekete tea és az oolong tea különböző teacserjéről származik
Minden teatípus a teacserje (a kamélia nemzetség két-három faja) leveleiből készül, és a feldolgozástól függ, hogy milyen típusú tea jön létre. A fekete tea teljesen fermentált (erjesztett), az oxidációs folyamat hosszabb, ezért az íze karakteresebb, de nem tartalmaz antioxidánst. Az oolong tea részlegesen fermentált, a zöld tea nem fermentált a fehér tea pedig nem esik át az erjesztésen, azt csak szárítják.

A fekete tea több koffeint tartalmaz, mint a zöld tea
Ez az állítás is hamis, bár a tea színéből arra következtetünk - tévesen -, hogy a fekete tea tartalmaz több koffeint (valószínűleg a pörkölt kávészemekre asszociálunk). Minél fiatalabbak a levelek, annál több koffeint tartalmaznak.

Ha zöld teát iszom, egészséges leszek
Bármennyire is szeretnénk, a zöld tea nem csodaszer, és nincsenek is olyan "mesés" képességei, amelyekkel az emberek felruházzák. Bár a zöld teának kétségkívül számos pozitív hatása van, azért ne reméljük, hogy napi 4000 kalória bevitele ellenére elég néhány csésze teát felhörpinteni, hogy lefogyjunk.

A terhes nők nem ihatnak zöld teát
Ebben a formában ez nem igaz, hiszen a várandós nők és a kismamák is ihatnak zöld teát. A zöld tea sok antioxidánst tartalmaz, amelyre szüksége van a szervezetnek. Csupán arra kell vigyázniuk, hogy a terhesség alatt megengedett napi 200 mg koffeinadagot ne lépjék túl, így számukra maximum 2 csésze zöld tea ajánlott naponta.

A zöld tea megvéd a ráktól
Vannak, akik a rák elleni védelem szempontjából hatékonynak tartják a zöld teát, ezt azonban még a kutatások nem támasztották alá. A zöld teát ennek ellenére is érdemes fogyasztani, hiszen a jelentős mennyiségű antioxidánson kívül B-vitaminokat, magnéziumot, káliumot és mangánt és fluoridokat is tartalmaz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!