Közélet

2012.04.29. 19:22

Elavult a kémény, elzárták a gázt

Címkék#Kecskemét

Egy kecskeméti társasházban elzárta a gázt a szolgáltató. A kémények nem felelnek meg az előírásoknak. A változtatás elkerülhetetlen, de költségek viselésében nincs egyezség a lakók között.

Popovics Zsuzsanna

flames of gas

Fotó: Getty Images/Hemera

A probléma gyökere, hogy amikor az 1960-as években épült a Gyenes téri társasház, még olaj- és szilárd tüzeléshez készültek a speciális, úgynevezett egycsatornás gyűjtőkéményei. (A típus építése 1986 óta tilos). Sok más ház példájára idővel itt is átálltak a gázfűtésre, az égéstermékeket pedig ugyanazokba a kéményekbe vezették. Azóta viszont jócskán megváltoztak a jogszabályok. Az egyik szerint új gázkazán csak ott köthető be, ahol a kémény megfelel a hatályos előírásoknak, és azt az illetékes szolgáltató hivatalosan engedélyezte.

Történt, hogy 2010-ben új lakó költözött a Gyenes téri társasházba, aki azzal szembesült, hogy a közös használatú kémény átalakítása nélkül nem tudja fűteni ingatlanát. "Földszinti lakásomat közel 2 éve nem tudom rendeltetésszerűen használni, ugyanis egy gázszerelő sem vállalja tönkrement gázkazánom megjavítását, vagy új gázkészülék jelenlegi kéményekbe történő bekötését" - nyilatkozta lapunknak az érintett, neve elhallgatását kérve. Elvben a többi lakónak is érdeke, hogy a közös kémények biztonságosak legyenek, ám a gyakorlat mást mutat.

– Villanybojlerrel megoldom a lakásom kifűtését, a fürdőszoba meleg vízzel való ellátását, így eszem ágában sincs fizetni a kéményátalakítást - érvel egy harmadik emeleti lakó. – A tetőtérben élők kondenzációs kazánt működtetnek,  füstelvezetést egyénileg megoldották, ők sem hajlandók fizetni. Több lakás üresen áll, a tulajdonosok külföldön élnek, tőlük ki hajtja be a rájuk eső részt? Néhány lakásban idős ember él, kevés jövedelemmel. Összesen két lakásban problémás a fűtés, a többi tíz minek fizessen? Ráadásul, ha idén pályázunk, két évbe is beletelik, míg ténylegesen elvégzik a munkálatokat.

A közös akarat hiánya patthelyzethez vezetett. A Filantrop Kft. többszöri felszólítása, figyelmeztetése ellenére sem történt változás a társasházi kémények ügyében, így végül a gázszolgáltató múlt szombaton néhány lakásban kikapcsolta a gázt. Azért nem mindegyikben, mert a többibe nem tudtak bejutni. Ahová sikerült, ott elzárták a fűtést adó, a fürdőszobai vizet melegítő gáz csapját. A konyhai gáztűzhelyek működnek, azon melegíthető például fürdővíz.

– Évekre visszamenőleg valamennyi műszaki vizsgálatunkból kiderül, hogy a biztonságos használattól eltérő alkalmazásokat tapasztaltunk a közös kéményeknél a szóban forgó társasházban - mutat rá Süveges Zoltán, a Filantrop Kft. műszaki tanácsadója. – Kecskeméten 2500 egycsatornás gyűjtőkémény van, amiből 1600 üzemel. Jelentős részük fokozottan veszélyesnek minősül a labilis, megbízhatatlan működés és a rossz műszaki állapot miatt. Nagy hátránya hogy nem ad lehetőséget új, korszerű, gazdaságos, pl. fűtés- és vízmelegítés együttes megoldását biztosító gázkészülékek alkalmazására.

A Filantrop minden érintettnek, így a Gyenes téri társasháznak is még tavaly jelezte, hogy múlt év december 5-től idén június 30-ig lehet pályázni a Széchenyi Terv keretén belül az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására. Ennek egyik feltétele, hogy az illetékes szolgáltatótól teljes körű műszaki felmérést rendeljenek meg és azt a pályázathoz csatolják. A városban több száz ház érintett, például a Széchenyiváros első ütemben épült, közép- és nagyblokkos technológiával emelt épületei. A városban eddig 15-20 lakóközösség foglalkozik komolyan a pályázati anyag elkészítésével.

A Gyenes téri társasház közös képviselője, Kovácsné Perlaki Edit is a pályázatban látja a megoldás kulcsát, ugyanakkor a lakók többsége hallani sem akar róla. - Kértünk cégektől árajánlatokat, 3-5 milliós beavatkozásról van szó. Akinek működő fűtése van, az érthető módon nem szeretne a 12 lakás eddig összespórolt pénzéből a közös kémények átalakítására költeni. A legutóbbi lakógyűlésen jelen voltak a pályázatírók, a Filantrop képviselői, kérelmeztük, hogy ne zárják el a gázt, mivel dolgozunk a megoldáson.

Egyéni kéményt csak engedéllyel

Öveges László kecskeméti főépítészt arról kérdeztük, megoldás-e, ha a közös kémény szakszerű átalakítása helyett lakásonként ki-ki saját füstelvezetőben gondolkodik a kéményproblémás társasházakban. – Minden kémény kiépítése engedélyköteles, különösen a Gyenes téren, ami Kecskemét belvárosa, így védett területnek minősül. Aki engedély nélkül kéményt vezet ki egy zárszinti vagy tetőtéri lakásból, az hatósági pénzbüntetésre számíthat. Ez logikus, hiszen szabályozás nélkül kémények tömkelege lepné el a várost, ami nem lenne valami szép látvány – nyilatkozta a főépítész.

Popovics Zsuzsanna Egyéni kéményt csak engedéllyel Öveges László kecskeméti főépítészt arról kérdeztük, megoldás-e, ha a közös kémény szakszerű átalakítása helyett lakásonként ki-ki saját füstelvezetőben gondolkodik a kéményproblémás társasházakban. – Minden kémény kiépítése engedélyköteles, különösen a Gyenes téren, ami Kecskemét belvárosa, így védett területnek minősül. Aki engedély nélkül kéményt vezet ki egy zárszinti vagy tetőtéri lakásból, az hatósági pénzbüntetésre számíthat. Ez logikus, hiszen szabályozás nélkül kémények tömkelege lepné el a várost, ami nem lenne valami szép látvány – nyilatkozta a főépítész.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!