Közélet

2012.04.06. 17:17

Autóstoppal a kórházba egy vérző gyerekkel

Felháborodásában hírportálunknak írta meg sztoriját egy bölcsődés nevelő, akit karján egy orrvérzéses gyermekkel nem fogadtak a kecskeméti Honvédkórházban.

Popovics Zsuzsanna

A Széchenyi sétányon lévő bölcsődében szerdán lett alvásidőben rosszul egy kisgyermek. A három éves kisfiú sikítva ébredt álmából, mert ömlött a vér az orrából. A csoport nevelőnője próbálta elsősegélyben részesíteni a gyermeket, eredménytelenül. Látva, hogy orvosi segítség kell, felkapta a gyereket és átrohant vele az utca túloldalán lévő Repülőkórházba. Ott azonban nem kaptak segítséget.

– Azért döntöttem így, mert gyorsabb volt, mint riasztani a mentőket és várni a kiérkezésre – mondta el később megkeresésünkre Szlai Bea nevelőnő. – A kórházban a recepciós két részlegnek is telefonált, de mindkét helyről elutasító választ kapott, a szolgálatban lévő orvosok nem fogadtak, mondván túl kicsi a gyermek. Miután betegszállító autót nem tudtak biztosítani, mentőt nem hívtak, kirohantam a gyerekkel a kórházból és leintettem az első szembejövő autót. A megyei kórház járóbetegellátó részlegén azonnal fogadott a fül-orr-gégész szakorvos, és ellátta a gyermeket.

A repülőkórházban történt esettel kapcsolatban megkerestük dr. Grósz Andort, a Magyar Honvédség Honvédkórház Repülőorvosi Alkalmasság-vizsgáló és Kutató Intézetének parancsnokát. – Gyermekek ellátására nem jogosult a intézetünk, mert nincs erre vonatkozó ÁNTSZ engedélye, továbbá, mert rendelet írja elő, hogy gyermeket csak olyan egészségügyi intézmény láthat el, amely rendelkezik gyermekosztállyal – közölte az igazgató. – A szakorvosaink tehát nem követtek el szakmai hibát, amikor nem fogadták az orrvérzéses, három éves kisgyermeket. Természetesen, ha közvetlen életveszélyről van szó, egy orvos - bármilyen végzettséggel - köteles elsősegélyben részesíteni a bajban lévőt. Ám kisgyermek esetén ez is igen kockázatos dolog megfelelő szakmai háttér nélkül. Ettől függetlenül kivizsgálom az esetet, levonva a megfelelő konzekvenciákat.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A nevelő kirohant a gyerekkel a kórházból és leintette az első szembejövő autót
[/caption]

Hozzáteszem: szerintem szerencsésebb lett volna, ha a nevelőnő közvetlenül nálam jelzi a történteket – tesz panaszt, ha úgy tetszik –, ahelyett, hogy a sajtóhoz fordul. A fentieket neki ugyanígy elmondtam volna. Az ügy korrekt tisztázása érdekében fel fogom venni a kapcsolatot az érintett bölcsőde vezetőjével és a kisgyermek szüleivel.

Érégetéssel megszüntették a bajok forrását

A kisfiú azóta jól van, bár másnap megismétlődött az orrvérzése, amit egy érfal gyengesége okozott. Csütörtökön végül „érégetési” eljárást végeztek rajta, megszüntetve a bajok forrását. A következőkre nézve a megyei kórházi szakorvos azt tanácsolta a gyermek gondozóinak, hogy erős orrvérzés esetén, orrcseppel átitatott gézt juttassanak a kicsi orrába, szorítsák el az orrjáratokat, és mielőbb keressék fel a szakrendelést.

Popovics Zsuzsanna Érégetéssel megszüntették a bajok forrását A kisfiú azóta jól van, bár másnap megismétlődött az orrvérzése, amit egy érfal gyengesége okozott. Csütörtökön végül „érégetési” eljárást végeztek rajta, megszüntetve a bajok forrását. A következőkre nézve a megyei kórházi szakorvos azt tanácsolta a gyermek gondozóinak, hogy erős orrvérzés esetén, orrcseppel átitatott gézt juttassanak a kicsi orrába, szorítsák el az orrjáratokat, és mielőbb keressék fel a szakrendelést.

A nevelő kirohant a gyerekkel a kórházból és leintette az első szembejövő autót -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!