Közélet

2012.04.02. 15:41

Átnevezhetik az utcákat

Befejezte munkáját az a három tagú bizottság, melyet a kiskunhalasi utcanevek felülvizsgálatára állított fel a város képviselő-testülete februári ülésén.

Zsámbóki Dóra

Az egyes halasi utcanevek esetleges megváltoztatásának kérdése Jerémiás Béláné fideszes képviselő indítványa után került a testület elé februárban. A képviselőt – mint elmondta – egy kiskunhalasi polgár kereste meg a problémával kapcsolatban, ezért kezdeményezte az utcanevek felülvizsgálatát.

Képviselői kérdésre akkor Jerémiás Béláné előterjesztő elmondta: az új utcanévtáblák kihelyezése darabonként 5 ezer forinttal terheli meg a város büdzséjét. – A cégeknek ez csak akkor lesz gond, ha megvalósul egyáltalán valami – fogalmazott Jerémiás Béláné arra a felvetésre, hogy a vállalkozásoknak – például a társasági szerződés módosítás miatt – mekkora anyagi terhet jelenthetnek majd a változások.

A vitában Skribanek Zoltán, a Fidesz frakció vezetője elmondta: – Elfogadom azt a kérdést, hogy miért pont most kerül erre sor, de azt gondolom, hogy jobb később, mint soha. Hozzátette: „mint ahogy nincsenek náci nevek kirakva a magyar utcákon, kommunista tömeggyilkosoknak, hazaárulóknak sem kellene, hogy a neve ki legyen rakva a halasi utcákon”.

A három tagú bizottság hét utca átnevezését látja indokoltnak. Javasolják a Ságvári Endre utca Délvidék utcára való átnevezését, a Népfront utcából pedig Gyékény utca lehet. A Bokányi Dezső utca északi része Sétáló utca néven lehet majd feltüntetve a térképeken, míg az utca déli - igen rövid - szakasza a Szent István utca nevet kaphatja. A Bundzsák István nevét viselő utcából Avar utca lehet, a Garbai Sándor utcát pedig Malom utcára nevezhetik át. A Marx tér Eskü térré válhat. A bizottsági szakvélemény a Fazekas Gábor utca átnevezését is indokoltnak látja Akácfa utcára , annak ellenére is, hogy itt működik egy általános iskola is - Fazekas Gábor Utcai Általános Iskola néven.

A bizottsági véleményt május 7-ig véleményezheti a lakosság a polgármesteri hivatalban. Az utcanevekről a végső döntést a képviselő-testület fogja meghozni. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egyből kettőt: a mostani Bokányi Dezső utca Sétáló utca és Szent István utca lenne
[/caption]

Dr. Ferenczi Mária, Kiskunhalas jegyzője érdeklődésünkre elmondta: ha a testület megváltoztatja az utcák neveit, akkor az a Ságváriban 79, a Népfront utcában 36, a Bokányiban 167, a Marx téren 8, a Garbai utcában 63, a Bundzsák utcában 3, a Fazekas Gábor utcában pedig 328 lakost fog érinteni. Vagyis 684 lakosnak kell új lakcímkártyát csináltatni, mely pénzbe ugyan nem kerül nekik, de be kell menniük a hivatalba az ügyet elintézni. Ugyanígy ingyenes az autók forgalmi engedélyében és a vállalkozói igazolványokban a lakcímek átírása. Az önkormányzatnak az ingatlan nyilvántartásban való átvezetésekért 2600 forintot kell fizetnie közterületenként.

– A vállalkozások számára a cégbíróságnál a telephely, székhely változtatás ingyenes, de csak ügyvéd adhatja be a kérelmet, melynek vannak költségei – tudtuk meg a jegyzőtől, aki hozzátette: a cégeknek – ha megváltoznak az utcanevek – új bélyegzőt is készíttetniük kell. Az érintett lakosoknak körülbelül kéttucat szolgáltató, szervezet felé kellene még jelenteniük az utcanév változást. Dr. Ferenczi Mária elmondta, sokan megosztották már véleményüket a hivatal dolgozóival a lehetséges utcanévváltozások kapcsán: általában nem értik a halasiak, hogy miért kell ezzel a kérdéssel foglalkozni. A jegyzőtől megtudtuk: információi szerint a lakosság több utcában is aláírásgyűjtésbe kezdett a kilátásba helyezett változtatások ellen.

Zsámbóki Dóra Egyből kettőt: a mostani Bokányi Dezső utca Sétáló utca és Szent István utca lenne -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!