Közélet

2012.04.04. 17:00

A nap képe: öt cuki kis csíkos bújt ki a tojásból

Öt kis csíkos emucsibe már kibújt a tojásból, apjuk három hónapig melengette őket. Náluk ugyanis ez a szokás.

baon.hu

Tovább gyarapodott a kecskeméti Vadaskert állatállománya. Az emupapa január óta ül a tojásokon, melyből a napokban bújtak ki az első fiókák. öt kis emu már kikelt. A gyűrűsfarkú makik, azaz a katták is szaporodtak, az anyakatta ikreket szült.

Érdekes, hogy az emuknál a nemek szerepe felcserélődött az utódgondozás terén. A nőstény kb. 5-25, átlagosan 8-10 sötétzöld színű tojást tojik. A 13 centiméter hosszú és 450-650 grammos tojás a tojó testsúlyának mindössze 1,5%-a, amely az egyik legkisebb arány a madarak világában. A költés csak a hímek feladata. A nőstények sokszor a környéken maradnak, és agresszívan őrzik a területet. Máskor azonban odébb állnak és új hímet keresnek maguknak. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egyelőre öten vannak a csibék, de lehet, hogy gyarapodik még a család
[/caption]

Miután rövid időn belül több kakassal is párzanak, az egy fészekaljakban kikelő csibék közel felének vér szerinti apja nem az, aki felneveli. A „hűtlen” tojók ezáltal évente 3 alkalommal is tojhatnak egy-egy fészekaljnyi tojást. A 8 hetes költési időszakban a hímek nem esznek, isznak és ürítenek, testsúlyuk harmadát is elveszthetik. Az 56. napon kikelő csíkos emucsibék hamar lábra állnak, kétnaposan már el tudják hagyni a fészküket. A kakas 5 hónapig neveli őket, továbbra is rendkívül agresszíven fellépve minden vélt és valós ellenséggel szemben – tudtuk meg a Wikipédiáról.

Továbbra is várjuk az érdekes, vicces vagy elgondolkodtató fotókat, rövid magyarázattal együtt Nap képe rovatunkba.

baon.hu Egyelőre öten vannak a csibék, de lehet, hogy gyarapodik még a család -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!