Közélet

2012.04.26. 19:40

A közoktatás átszervezésére várnak javaslatot

Alternatív javaslatot vár attól az ad hoc bizottságtól a bajai képviselő-testület, melynek létrehozásáról tegnap határoztak a városatyák.

Kubatovics Tamás

Múlt héten, rendkívüli ülésükön fogadták el a városi közoktatás átszervezéséről szóló szándéknyilatkozatot, ami viharokat kavart. Ebben egyebek mellett az szerepelt, hogy vizsgálják a  felsővárosi iskola megszüntetésének lehetőségét, a tavaly felújított épületbe pedig a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény részeként működő, nagy hagyományú zeneiskolát, valamint a VIZU-ként ismert képzőművészeti tagozatot költöztetnék.

- Eredetileg is az volt a terv, hogy ezt az időszakot kell felhasználni a különböző álláspontok egyeztetésére, a szakmai javaslatok kidolgozására. A szándéknyilatkozat nem döntés, azt május végéig kell meghozni, hogy mi magunk, ne pedig a kormány döntsön mindenben, amikor jövőre átveszi az intézményrendszer működtetését - fogalmazott Zsigó Róbert (Fidesz) polgármester az ad hoc bizottság életrehívását kezdeményező sürgősségi indítványáról szólva.

Jaszenovics Istvánné (Jobbik) az oktatási bizottság tagjaként megdöbbenésének adott hangot a javaslat kapcsán, mert azt a döntés-előkészítő munkákat elkezdő szakbizottság iránti bizalmatlanság jelének tartotta. Hajdú Miklós (Összefogás Bajáért) üdvözölte az előterjesztést, amiről szerinte már korábban kellett volna dönteni, mert ez a változtatás azt igazolja, hogy a szándéknyilatkozatban szereplő eredeti szándék elfogadhatatlan az érintettek számára.

Volt intézményvezetőket, a zeneiskolát egy évtizeden át vezető Pethő Attilát, a gyakorló iskola nyugalmazott igazgatóját, dr. Cseh Bélát, valamint a volt középiskolai igazgatót, a képviselő-testület ellenzéki frakciójának tagját, Farkas Attilát és Fekete Szabolcs, felsővárosi plébánost kérte fel a polgármester az eseti bizottsági munkára. Egyben utasította a fenti intézmények vezetőit, hogy vegyenek részt az alternatív javaslat kidolgozásában. Azt május 15-ig kell letenniük az asztalra, hogy a testület a hónap végén dönthessen a lehetőségekről. A felkért szakemberek egyébként nyilvánosan is több ízben kritizálták a testületi szándéknyilatkozatban megfogalmazottakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!