Közélet

2012.04.26. 20:21

A gabonatároló ügyében talán az elkerülőút lehet a megoldás

Nem közeledtek az álláspontok Kunszálláson a község határában épülő gabonatárolóval kapcsolatban. A helybeliek továbbra is tiltakoznak a beruházás ellen.

Vajda Piroska

Parázs vita alakult ki az építkezés kapcsán összehívott lakossági fórumon. A helybeliek, elsősorban attól félnek, hogy tovább nő az amúgy is jelentős kamionforgalom a községben. A település utjain keresztül ugyanis több mint 150 ezer tonna gabonát szállítanak évente. A Kunszálláson épült malomban őrlik ugyanis az ország gabonatermelésének 13,5 százalékát. Mindezt fokozza, hogy a településen további három cég foglalkozik olyan termékek gyártásával, melyek elszállítása komoly terhelést jelent a község úthálózatának.

A kunszállásiak úgy tudják, a tervezett mintegy 1300 négyzetméteres intervenciós tárolóba az ország minden pontjáról érkeznek majd szállítmányok, később pedig onnan szállítják el a gabonát. A falubeliek elsősorban gyermekeik biztonságáért aggódnak. Mint mondták, a kamionok jelenleg is a község főutcáján, az iskola közelében haladnak el. Az új gabonatárolóhoz is hasonló útvonalon lehet majd eljutni. A balesetveszélyen túl, a por-, és zajterhelés is jelentős. Ugyanakkor az út menti házak falai is repedeznek – hangzott el a fórumon. Mint kiderült, a gabonaraktár a falu szélén, számos új családi ház közvetlen környezetében épülne. Éppen ezért, nyugalmukat féltik az ott élők. A személyeskedésektől sem mentes fórumon a helybeliek elmondták, nem a beruházással, csak annak helyszínével van problémájuk. Véleményük szerint a gabonatárolót a most kitűzött helyszíntől ötszáz méterre a település ipari övezetében kellene megvalósítani. Az építtető viszont hallani sem akar erről. Ficsór István úgy látja, ellenségei terjesztik a téves információkat a községben. Mint mondta, szó sincs intervenciós gabonatárolóról. Csupán saját termését szeretné megfelelő körülmények között raktározni. Azt is hangsúlyozta, nem lesz több kamion a faluban, a szállítást ugyanis továbbra is traktorokkal végzi. 

A témával kapcsolatban Kovács Imre polgármester elmondta, szigorú jogszabályi feltételek betartása mellett, a lakosság érdekeit is szem előtt tartva adják ki a közútkezelői hozzájárulást a beruházónak. A polgármestertől megtudtuk, az is elképzelhető, hogy nem engedélyezik a kamionok behajtását a község központjába, csak elkerülő úton, melynek megépítése a beruházó kötelessége lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!