Közélet

2012.02.02. 23:03

A rokkantak harmadát vizsgálják

Megyénkben is sokakat érintenek a rokkantnyugdíjjal kapcsolatos változások. Az olvasóinktól e témában kapott megannyi kérdésre az illetékesek válaszolnak.

Popovics Zsuzsanna

Az ellátórendszerben bekövetkező változásokról minden érintettet 2012. január 31-ig levélben értesített a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság. Megyénkben 21646 főt tájékoztattak arról, hogy további tennivalójuk nincs, ők öregségi nyugdíjként vagy rokkantsági ellátásként kapják tovább az ellátást változatlan összegben. Azon korábbi III. csoportos rokkantak viszont, akik 1955. január 1-jét követően születtek, nyilatkozniuk kell arról, hogy kérik-e a komplex orvosi minősítésüket. Megyénkben összesen 12470 ellátottnak kell nyilatkoznia 2012. március 31-ig. 

Kiskunfélegyházi olvasónk nem kapott a nyilatkozattételre felszólító levelet. Mit tehet? – kérdezi. – Mindenféleképpen vegye fel a kapcsolatot igazgatóságunkkal, levél útján vagy személyesen – javasolja Labancz Attila, a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának vezetője.

Bajai előfizetőnket az érdekli, hogy a rehabilitációs járadékban részesülők kapnak-e levelet a nyugdíjbiztosítótól? – A rehabilitációs járadékban részesülők nem kapnak levelet, nyilatkozatot sem kell kitölteniük. Ellátásuk a határozatban megállapított időtartamra jár, addig orvosi felülvizsgálatra sem hívjuk be őket.

„Az orvosi minősítést követően mire számíthatnak az érintettek? Akinek ügyében olyan határozat születik, hogy csökken az ellátása, hol fellebbezhet? Úgy tudom, az orvosi szakbizottságnál nem, csak a döntéshozó főigazgatóságnál” – írja levelében kiskunhalasi olvasónk. – A felülvizsgálatot követően megszületik a hatósági döntés, mely ellen a kézhezvételt követő 15 napon belül az ONYF-hez lehet fellebbezni, de a fellebbezést – az ügyszámra hivatkozással – az első fokú határozatot hozó igazgatósághoz kell benyújtani. A fellebbezés elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül is benyújtható. Az eljárás illeték- és költségmentes.

Kecskeméti olvasónk januártól rokkantsági ellátásban részesül. „Három éven belül elérem az öregségi nyugdíjkorhatárt, azt követően már nyugdíjat fogok kapni?” – érdeklődik az idén hatvanéves férfi. – Az 1952-ben született férfi öregségi nyugdíjkorhatára 62 év 183 nap. Amikor eléri a rokkantsági ellátásban részesülő férfi ezt a korhatárt, kérésére a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a továbbiakban változatlan összegben öregségi nyugdíj címén folyósítja az ellátást. A legtöbb telefon és érdeklődő levél arra vonatkozik, hogy akik januártól rokkantsági ellátásban részesülnek (a korábbi rokkantsági nyugdíj helyett), igénybe vehetik-e a nyugdíjasokra vonatkozó utazási és egyéb kedvezményeket? Az illetékestől megtudtuk: mivel a rokkantsági ellátás nem nyugdíjellátás, a nyugdíjhoz kapcsolódó kedvezmények sem járnak a továbbiakban a rokkantsági ellátásban részesülők részére. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az öregségi nyugdíjkorhatárt elért embereket szerencsére nem érintik a változások
[/caption]

„Az érdekel, mi lesz a véglegesítettekkel, akinek az van a papírján, hogy „újabb felülvizsgálat nem szükséges”. Van a környezetemben 35, 51, 58, 68 éves is, valamennyiüknél 67 százalékos rokkantságot állapított meg a szakbizottság” – írja levelében egy érintett. Erre a kérdésre az ONYF-től kaptunk választ. Ebben az áll, hogy a januártól hatályos törvényi rendelkezések szerint III. csoportos rokkantak esetén (ide tartoznak a 67 százalékos munkaképesség-csökkenést elszenvedettek) az életkortól függ a felülvizsgálatra való bejelentkezés szükségessége, illetve az eddigi ellátás helyett igénybe vehető új ellátás. Azok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt (62 év) 2011 végéig betöltötték, korábbi rokkantsági nyugdíjukat 2012 januárjától öregségi nyugdíjként kapják. Az ellátás összege és a rá vonatkozó nyugdíjemelési szabályok változatlanok. Ez vonatkozik az említett 68 éves személyre. Azoknak, akik 2011 végéig 57. életévüket betöltötték (vagyis 1954-ben, vagy korábban születtek), de még korhatár alattiak, felülvizsgálatra nem kell bejelentkezniük, arra a korábbi határozatban megjelölt időpontban kerül sor. Végleges minősítés esetén felülvizsgálatra nem (illetve csak kivételes esetben) kerül sor. 2012 januárjától korábbi rokkantsági nyugdíjuk helyett rokkantsági ellátást kapnak. Az ellátás öszszege és a rá vonatkozó nyugdíjemelési szabályok változatlanok. Ez vonatkozik az említett 58 éves személyre. (Természetesen, aki a korábbi szabályok szerint felülvizsgálatra volt kötelezett, az arra szóló beidézésnek eleget kell tennie.) Azok a III. csoportú rokkantsági nyugdíjasok, akik 1955-ben vagy később születtek (mint például az említett 35 és 51 éves személyek), 2012 januárjától átmenetileg (a felülvizsgálat elvégzéséig) a korábbi ellátásukkal azonos összegű rehabilitációs ellátást kapnak. Amennyiben a későbbiekben is ellátást szeretnének kapni, 2012. március 31-éig kell felülvizsgálatra bejelentkezniük. Ezt akkor is meg kell tenniük, ha állapotukat korábban véglegesnek minősítették. Ha ezt nem teszik, 2012 májusától nem lesznek jogosultak addigi ellátásukra. Ha bejelentkeztek felülvizsgálatra, annak eredményétől függően kaphatnak majd a továbbiakban rokkantsági ellátást (ha rehabilitációjuk nem javasolt), rehabilitációs ellátást (ha rehabilitációjuk javasolt). Ha pedig a felülvizsgálat során a komplex minősítés keretében azt állapítják meg, hogy egészségi állapotuk nem csökkent 60 százalék alá, akkor az illető ellátását megszüntetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!