Közélet

2011.12.07. 17:32

Műhelyek fizikai megsemmisüléséről beszélt a megyei alelnök

Jövőt fürkésztek, de a mai bizonytalanságról is szó esett.

Kubatovics Tamás

– A hungarikum a magyarság csúcsteljesítménye - definiálta a fogalmat Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tegnap Baján. A magyar közművelődésért elnevezésű országos programsorozat részeként a kultúrában dolgozó szakemberek és döntéshozók cseréltek eszmét, a Bácskai Kultúrpalotában helyi és környékbeli értékeket villantottak több nemzetiség fellépői, kiállítói. Ehhez kapcsolódva jegyezte meg köszöntőjében Zsigó Róbert polgármester, hogy Baja és Felső-Bácska értékeit könnyebb megérezni mint szavakkal bemutatni. Mint mondta: Felső-Bácska túlmutat országhatárokon, történelmi, földrajzi és kulturális egység, nem szorítható a mai megyehatárok közé. 

Lezsák Sándor a rendezvény sajtótájékoztatóján kiemelte: megújulás előtt a magyar közművelődés, a jövő év első felében kell megszületniük a magyar kultúrát érintő törvényváltoztatásoknak. Ehhez nyújt segítséget az évtizedek alatt felhalmozott gondolatok összegyűjtése. A hungarikum törvény az államigazgatási eljárás után van, bebocsátásra vár kormányzati tárgyalásra. A jogszabály a magyar értéket próbálja meg úgy mozgósítani, hogy az erőforrása legyen a többi területnek. 

– Január 22-ére megszületik majd a Németh László-terv, ami a közművelődési országos megújulást, a törvényelőkészítést hivatott stratégiailag megalapozni – közölte a dr. Németh János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezető főtanácsosa. Az ágazatról szóló könyv szerzője hangsúlyozta: a néptanítók több mint 100 éven át csinálták azt, amiről napjainkban is sok szó esik, hiszen az egész életen át való tanulás és az iskolákkal való együttműködés sokak által ismertek.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kacifántos köszöntőt mondott Ihász Dávid, a kiscsávolyi iskola diákja. Egy székely népmesét idézve derítette mosolyra a résztvevőket.
[/caption]

Nyitrai András, a megyei közgyűlés alelnöke a jelenlegi helyzetről szólva az utolsó előtti percet emlegette.  – Úgy látom, ha nem vigyázunk, akkor a Németh László terv megszületésekor már egy sereg dolog nem is lesz. A megye kulturális intézményei halálos veszélyben vannak. Lényegében nem kellenek senkinek. Vannak olyanok, amiket úgy kell átadnunk, hogy nem is tudjuk, ki fog foglalkozni velük. Sőt, van amire már most az a gondolat, hogy bezárják. Kétségbeesett kapálódzásokat folytatunk, hogy megmeneküljenek a kulturális műhelyek a fizikai megsemmisülés elől. Nem is mondom tovább, mert ez már a minimális lojalitás megszegése lenne részemről. Nagyon rossz elgondolás, hogy a kultúra ápolói közül a megyei szintű szervezetek büntetlenül megszüntethetők - fogalmazott a nem kötelező feladatok felügyeletével megbízott alelnök.

Szavaira reagálva Mák Kornél, kecskeméti alpolgármester kijelentette: a kecskeméti kulturális szereplőket befogadja a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!