Közélet

2011.11.13. 16:00

Hektáronként 620 forintba kerülne a rakétás jégvédelem

2015-től akár szerb rakétákkal lőhetik a jégesőt hozó felhőket Bács-Kiskun megyében.

Rákász Judit

Együttműködési megállapodást írt alá Kecskeméten Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke, Milan Dacic, a Szerb Hidrometeorológiai Szolgálat igazgatója és Bacskulin István, a Vajdasági Magyar Gazdák Szövetségének elnöke a magyar-szerb jégesőelhárító rendszer megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséről.

Szerbiában 40 éve működik jégvédelmi rendszer, mintegy 1680 rakétaegység van az ország területén. Az ottani tapasztalatokra épít a határon átnyúló együttműködési projekt, amelynek végső célja, hogy megóvja a jégkártól a Bács-Kiskun megye területén lévő több 10 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet, s nem utolsó sorban az épületeket.

A szakemberek számításai szerint a jégvédelem megoldása a jelenlegi árakon számolva éves szinten 620 forintba kerülne hektáranként.
A Vajdaság északi részének – ahol a határ közelsége miatt egyelőre nem működhet a jégvédelmi rendszer –, valamint Bács-Kiskun és Csongrád megye közös jégesőelhárító rendszerének részleteit kidolgozó tanulmány elkészítésére másfél év áll rendelkezésre. Megfelelő támogatás esetén az első rakétákat leghamarabb 4 év múlva lőhetik ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!