Közélet

2011.11.14. 17:38

A nagyszülő nem nagycsaládos

Bajai olvasónk gyakran utazik három kiskorú unokájával busszal, vonattal. A nagycsaládosok 90 százalékos utazási kedvezményét igénybe vehetik-e ilyenkor a gyerekek, ha ő maga nyugdíjas kedvezménnyel utazik – érdeklődik.

Popovics Zsuzsanna

Ahány buszjárat, annyi szokás - összegzi tapasztalatait előfizetőnk. Az egyik buszsofőrtől ugyanis kapnak 90 százalékos kedvezménnyel menetjegyet a gyerekek, a másiktól nem. Hogy van ez - kérdezi a nagymama.

A Volánbusz Közlekedési Zrt. információs vonalán kérdésünkre közölték: a nagycsaládosok utazási kedvezményét szülő vagy szülők vehetik igénybe, valamint a velük együtt utazó legalább három gyermek. Íme a szabály: 90 százalékos kedvezményre jogosult a szülő(k) és a vele (velük) együtt utazó legalább 3 gyermeke(ük), ha a gyermek 18 éven aluli, vagy 26 éven aluli és érvényes nappali tagozatos diákigazolvánnyal rendelkezik, vagy életkorától függetlenül akire munkaképtelenség folytán magasabb összegű családi pótlék jár és ezt a kifizetőhely igazolja.

– A kedvezményt nem veheti igénybe nagyszülő, amelyik sofőr ilyen jegyet kiad, csak a saját szakállára teszi, szabálytalanul – fogalmazott az illetékes.
A vonatra szóló utazási kedvezmény is hasonló. A MÁV Zrt. 90 százalékos utazási kedvezményt ad a legalább 3 saját gyermekkel utazóknak (valamennyi családtag részére). Ez azt jelenti, hogy a 3 gyermek és a vele utazó egy vagy két szülő is 90 százalékos kedvezményben részesül. Természetesen ha valamelyik gyermek nem érte még el a 6 éves kort, akkor neki díjtalan az utazás, de a gyermekek számába beleszámít.

Létezik még úgynevezett családi kedvezmény: amikor már egy gyermekkel történő utazásnál is 1 vagy 2 kísérő 33 százalékos kedvezményt kaphat (a gyermek meg a saját kedvezményét.) A gyerekeknek 18 év alattinak kell lennie. A kedvezmény 2009 októberében vezették be ideiglenesen, de valószínűleg népszerű volt, mert korlátlan időre meghosszabbították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!