Közélet

2011.09.12. 22:16

Tőserdő ismét felvirágzik?

A lakiteleki önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park álláspontjai közelednek egymáshoz. Évek óta szeretné az önkormányzat szebbé, a turisták számára látványosabbá tenni a Holt-Tisza partját, valamint a Tőserdőt. Ezzel kapcsolatban többször is egyeztetéseket folytattak a Kiskunsági Nemzeti Park akkori vezetésével.

Szentirmay Tamás

Két és fél éve tizenkét pontban fogalmazták meg, hogy miben szeretnének változtatni. Abból azonban szinte semmi sem valósult meg. Most ismét felvették a kapcsolatot a nemzeti park új vezetésével, és úgy tűnik, sikerül kompromisszumra jutni. A napokban területbejárást tartott Felföldi Zoltán polgármester vezetésével az önkormányzat szakmai stábja, amire meghívták a nemzeti park munkatársait is. Már az elején olyan vélemények születtek, amelyekkel mind a két fél egyetértett. A polgármester részéről felvetődött, hogy a Holt-Tiszában lévő kidőlt fákat ki kellene venni a vízből. Mivel a híd bal oldalán lévő terület az önkormányzathoz tartozik, ez elé nem gördít akadályt a nemzeti park. 

A lakitelekiek azt is vállalják, hogy a szemközti oldalt, mely Tiszaughoz tartozik, kitisztítják a csatornáig. Ugyanezt kérték a híd jobb oldali részén is, ami viszont már a nemzeti park felségterülete. Szó volt arról, hogy a Dög-Tiszához vezető ösvényt alkalmassá teszik a túrázók közlekedésére. Felmerült annak a lehetősége, hogy a híd jobb oldali részén is járható ösvényt alakítanak ki, hogy a horgászok könnyebben tudjanak azon a részen mozogni. Az elmúlt évben a Kontyvirág tanösvényt kitakarították. Beszéltek arról is, hogy az elkövetkezendő időben a nemzeti park folyamatosan kezeli majd az ösvényt.  Az önkormányzat szeretné a jövőben a szabad strandot is működtetni. Ez sem ütközik a nemzeti park elveivel. A közeljövőben újabb tárgyalásokat folytatnak és egyeztetnek a megvalósulási időpontokról. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!