Közélet

2011.09.08. 17:50

Már csak Baján várnak a túlmunkabérre

Az elmúlt egy hétben a kecskeméti, a kiskunfélegyházi, a kiskunhalasi, a kiskőrösi és a kalocsai tűzoltóság számára átutalták a 2004 és 2007 között felhalmozódó túlórapénzt megyénkben. A bajaiak azonban még tegnap sem találták számlájukon az összeget, de az utalásra már ott sem kell sokáig várni.

Szűcs Brigitta Z.

A Legfelsőbb Bíróság 2009-ben hozott határozata szerint a tűzoltók jogosan követelik a Magyarország uniós tagságával megváltozott, a korábbi 54 óra és a későbbi 48 óra szolgálati idő közötti különbözetre járó túlóradíjat, amelyet a késlekedő jogharmonizáció miatt 2004 májusa és 2007 december vége között nem fizettek ki nekik. Az utalások most országszerte megkezdődtek.

– Bács-Kiskun megyében az állomány nagy részét, 411 hivatásos tűzoltót érint a kifizetés. Összegszerűen pedig 311 millió forintról beszélünk – mondta el Kerekes Nándor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság koordinációs és személyzeti osztályának vezetője. Azt is megtudtuk, a 311 millió forint a kifizetetlen túlmunkabérből, a munkáltatói járulékból illetve a késedelmi kamatból áll össze.

A megyénkben lévő hat hivatásos önkormányzati tűzoltóság mindegyike megkapja a pénzt. Annak kézhezvételét követően a tűzoltóságok haladéktalanul megkezdik az állomány érintett tagjainak kifizetését. Ezután elszámolnak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felé, amelynek végső határideje október 20.

A kormány előirányzati átcsoportosítással fedezetet biztosított a hivatásos tűzoltóságokon dolgozók túlmunkájának kifizetésére. Az erről szóló kormányhatározatban rögzített forrás augusztus 1-jén megérkezett az (OKF) számlájára. Eddig összesen 81 hivatásos önkormányzati tűzoltóságnak kezdték kiutalni a munkatársaik után visszamenőlegesen járó túlmunkadíjat. A 81 tűzoltóság összesen közel 4,5 milliárd forint támogatásban részesül.

Szűcs Brigitta Z. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!