Közélet

2011.09.08. 17:15

Hernyók lepték el Fülöpszállást

Kevés zöld maradt rágatlanul Fülöpszálláson. Néhol utcahosszan kopaszra ették a hernyók a fák koronáját.

Miklay Jenő

Az amerikai szövőlepke hernyóját nem csak a kertész utálja, de a ruhagyáros is. A zakókba, kosztümökbe bábozódni beköltöző lombzabálók miatt akár többmillió forint értékű konfekció szállítmányát láthatja viszont visszáruként az iparos. Ettől tart erősen Frankó János, a fülöpszállási varróüzem tulajdonosa is a Kinizsi utcában.

Naponta permetezteti a műhelyek falát, az üzem kertjét, sőt még a környező közterületek fáit is. Ami hernyót elér az Actarás lé, az lepotyog, de másnap ugyanúgy előteremnek a gusztustalan szőrös hernyók. Viaskodik velük egy ideje Sirok Imre is, a József Attila utcában, nem kevés pénzzel járulva hozzá a gazdabolt gyarapodásához: egy keverés lébe való négy gramm szer ezer forintjába kerül. Sokan másoknak is hátukra nőtt ez idő tájt a permetező, s a faluházától remélik, hátha besegít a védekezésbe.

– Akinek van féltenivalója a portáján, az védekezik, de nem sokra megy vele. A közterületek növényzetét ugyanis senki nem permetezi. Szakadatlan a hernyók utánpótlása kintről. Nálunk, a varrodára nézve, ez nagyon veszélyes. Jelenleg is több tízmillió forint értékű készáru vár kiszállításra a raktárban. Üzleti tragédiával érne fel, ha a ruhadarabokba költöznének a hernyók, s úgy küldenénk az árut mondjuk Finnországba. Nem lehetetlen, hogy az egész szállítmányt visszaküldenék. Megoldjuk a védekezést, de elvárjuk az önkormányzattól, hogy megoldja a közterületeken a hernyók irtását. A polgármesteri hivatalban azt a választ kaptam, hogy a helyhatóságnak nem feladata szövőlepke elleni védekezés – mondja Frankó János.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az amerikai szövőlepke hernyójának szemmel láthatóan ízlik a falevél
[/caption]

– A helyhatóság akkor köteles elrendelni a védekezést, ha arra a szakmai főhatóságok felszólítják. Tíz éve vagyok hivatalomban, az idő alatt nem fordult elő olyan mértékű hernyóinvázió, ami miatt a közterületi növények permetezését szükséges lett volna elrendelni. Jelenleg sem szaporodott el veszélyes mértékben a szövőlepke hernyója, a védekezésre nem kaptunk utasítást – mondta el kérdésünkre Szabóné dr. Somogyi Szilvia, Fülöpszállás jegyzője.

Akik a nem kapnak segítséget, a hatósághoz fordulhatnak

Vörösné Szenes Beáta, a Bács-Kiskun Megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője a szövőlepke irtásának kötelezettségére hívta fel a figyelmet. – A földtulajdonosok, területhasználók általában védekeznek a hernyók ellen saját érdekükben. A közterületek tulajdonosainak, így az önkormányzatoknak is feladata a védekezés elrendelése, amennyiben veszélyesen elszaporodnak a károsítók. Állampolgári bejelentésre, indokolt esetben szintén köteles a helyhatóság beavatkozni. Akik az önkormányzattól nem kapnak segítséget, hatóságunkhoz fordulhatnak, és mi intézkedünk a védekezés végrehajtásáról. Egyébként Bács-Kiskun megyében idén nagy mértékben elszaporodott az amerikai szövőlepke, a számára kedvező időjárás következtében. Különösen a Duna mentén, Kalocsa illetve Szabadszállás környékén jelentős a kártétele – tájékoztatott Vörösné Szenes Beáta.

Miklay Jenő Akik a nem kapnak segítséget, a hatósághoz fordulhatnak Vörösné Szenes Beáta, a Bács-Kiskun Megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője a szövőlepke irtásának kötelezettségére hívta fel a figyelmet. – A földtulajdonosok, területhasználók általában védekeznek a hernyók ellen saját érdekükben. A közterületek tulajdonosainak, így az önkormányzatoknak is feladata a védekezés elrendelése, amennyiben veszélyesen elszaporodnak a károsítók. Állampolgári bejelentésre, indokolt esetben szintén köteles a helyhatóság beavatkozni. Akik az önkormányzattól nem kapnak segítséget, hatóságunkhoz fordulhatnak, és mi intézkedünk a védekezés végrehajtásáról. Egyébként Bács-Kiskun megyében idén nagy mértékben elszaporodott az amerikai szövőlepke, a számára kedvező időjárás következtében. Különösen a Duna mentén, Kalocsa illetve Szabadszállás környékén jelentős a kártétele – tájékoztatott Vörösné Szenes Beáta.

Az amerikai szövőlepke hernyójának szemmel láthatóan ízlik a falevél -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!