Közélet

2011.09.24. 09:58

Faültetéssel kezdődött a Hunyadivárosi Napok

A megújuló Béke fasor első fáját Zombor Gábor polgármester ültette el tegnap Kecskeméten, a Hunyadivárosi Napok rendezvénysorozata nyitányán.

Rákász Judit

Az egykor csodaszép fasor fáit – lakossági egyeztetések és tájékoztatók – után március elején vágták ki a Városgazdasági Kft. munkatársai. A fakivágásra azért volt szükség, mert az idős növények gyökérzete sorozatos üzemzavarokat okozott az alatta húzódó vízvezetékben. A munka éveken át halasztódott a fák védelme miatt, azonban az 50-60 éves, csonkolással fiatalítani próbált nyárfák időközben balesetveszélyesé váltak.

Március első hetében kezdődhetett meg a fakivágás, majd a vízi közmű rekonstrukciója következett, amelyet júliusra fejezett be a Bácsvíz Zrt. A Béke fasor két oldalán előnevelt, úgynevezett „Szeleste” ezüst hársakat ültetnek. A páros számozású oldal széles zöld sávjában színes cserje és fafajokkal egészül ki a fasor.

A Hunyadivárosi Napok ünnepségsorozata a Mátyás Iskola felújított főzőkonyhájának átadásával folytatódott. A mintegy 50 millió forint értékű beruházással korszerű, energiatakarékosan üzemeltethető, magas színvonalú étkeztetést lehetővé tevő konyhával gazdagodott az intézménycsoport. – A precíz és gyors munkának köszönhetően a konyha kapacitása háromezer adagra növekedett, és jelentősen nőtt a kecskeméti diákétkeztetés színvonala – mondta Pászti András, a városrészi önkormányzat elnöke, intézményegység vezető.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A megújuló Béke fasor első fáját Zombor Gábor polgármester ültette el
[/caption]

A megnyitó ünnepség meglepetéssel is szolgált: a kecskeméti Katona József Színház művészei, Kiss Jenő, Hegedűs Zoltán és Szokolai Péter a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjainak közreműködésével előadtak egy jelenetet Bán Mór Hunyadi János életéről szóló történelmi regénysorozatából, majd beszélgetés következett a Kecskeméten élő szerzővel. Az idei Hunyadi-díjat pedig Heltai Nándor közíró vehette át.

A Hunyadivárosi Napok ma folytatódik. A Hankovszky ligetben lévő szabadtéri színpadon délelőtt óvodások, iskolások és nyugdíjasok lépnek fel, majd délután helyi csoportoké és előadóké lesz a tér. SP 16.30-tól ad félórás koncertet, utána szépségverseny következik, majd Turpinszky Béla és Szóka Júlia énekel operett slágereket. Nyol óra után a színpad Kozsóé lesz, majd tűztánc és lézershow zárja a városrészi napokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!