Közélet

2011.06.20. 20:45

Ultimátum a védőnőknek

Ultimátumot adott az önkormányzat a védőnőknek: arról kellett szavazniuk, hogy közalkalmazottként, vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság alkalmazottjaként folytatják tovább a munkát.

Vajda Piroska

A szavazás eredménytelenül zárult, így továbbra sincs egyezség a védőnői szolgálat jövőjét illetően. Így Kiskunfélegyházán már több mint egy éve nem sikerül dűlőre jutni a védőnők ügyében, akik a kötelező önkormányzati feladatot vállalkozásban látnák el. A képviselő-testület a közelmúltban ugyanis visszavonta korábbi döntését, melyben támogatták a szolgálat kiszervezését. 

A napokban arra kérték a védőnőket szavazzanak arról, hogy közalkalmazottként, vagy száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég alkalmazottjaként kívánják folytatni a munkát. A titkos szavazás azonban eredménytelenül zárult – tudtuk meg dr. Horváth Alajostól, aki a védőnők egy részének jogi képviseletét látja el. Az ügyvéd elmondta, javaslatára jelölték be a védőnők mindkét lehetőséget a szavazólapon, jelezve ezzel az önkormányzat felé, hogy a városnak kell eldöntetnie, melyik koncepciót választja, nem pedig a védőnőknek. Hiszen, a képviselő-testület korábban is támogatta, hogy a védőnők vállalkozásban lássák el a kötelező önkormányzati feladatot, a testület mégis visszavonta döntését. 

A védőnők jogásza szerint, először is mindenképp tisztázni kell, ki lesz a munkáltatói jogok gyakorlója, lesz-e munkaügyi jogutódlás, ugyanakkor a munkaszerződés tervezetét is látni szeretnék. Úgy véli, célszerű lenne a védőnőket is bevonni a részletek kidolgozásába. Az üggyel kapcsolatban felkerestük dr. Nánási Éva aljegyzőasszonyt, aki elmondta a testület legutóbbi döntése értelmében június végére várható végleges döntés a szolgálat jövőjéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!