Közélet

2011.06.22. 18:18

Obszcén firka borzolja a kedélyeket a játszótéren

Szalonképtelen nyomokat hagynak maguk után a fiatalok – legalább is erről árulkodnak azok a firkák, melyek a Kossuth utcai szalagház mögötti kis játszótéren csúfítják a hintákat Kiskunhalason. A játszótér 3 és 10 év közötti gyermekeknek készült, de a kicsiket gyakran kiszorítják a tinik – állítják a szülők.

Zsámbóki Dóra

Két középiskola is található annak a Kossuth utcai játszótérnek a közelében Kiskunhalason, melynek játszóeszközein a közelmúltban obszcén feliratok jelentek meg. A kisgyermekeikkel a panelházak tövében lévő játszótérre járó szülők azt mondják, délutánonként és kora este sok tini megfordul a helyen, akik oda nem illő nyomokat hagynak maguk után. 
– Noha tábla hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy sem alkoholt fogyasztani, sem cigarettázni nem lehet itt, mégis sok a csikk és az eldobott üvegek – mondja egy édesapa, aki gyermekével inkább már a Hősök ligetében lévő játszótérre jár, mert zavarják a kialakult állapotok. 

– Az én gyermekeim még csak a cicát meg a szívecskét értik, szerencsére a többi feliratot még nem kellett elmagyaráznom nekik. Minden esetre nem értem, hogy miért kell összefirkálni a játékokat. Nem emlékszem arra, hogy ez régen szokás lett volna – vélekedik egy nő, aki két kisgyermekével jött le kicsit játszani. 

– A nagyobbak, akik iskola után gyakran itt „bandáznak”, nem mindig akarják ide engedni a kisebbeket. Nem tudom mit lehetne ez ellen tenni – tárja szét a karját az édesanya. A közterület-felügyelők folyamatosan járják a várost, a nyári szünetben fokozottabban figyelnek a játszóterekre is. Ha „túlkoros” fiatalokat látnak egy-egy hintán, akkor őket távozásra szólítják fel, de más eszköz – mivel általában fiatalkorúakról van szó - nincs a kezükben. Ugyanez a helyzet a játszótéri alkoholfogyasztással is: ha közeledő közterület-felügyelőket látnak a „gyerekek”, akkor többnyire felhúzzák a nyúlcipőt. A valódi tettenérés így meglehetősen ritka.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az obszcén jellegű firkákat az illetékesek igyekszenek azonnal eltávolítani, de azok újratermelődését nem tudják megakadályozni
[/caption]

– Én nem tudom hol vannak ezeknek a gyerekeknek a szüleik, vagy milyen lelkiviláguk van ezeknek a tiniknek, hogy ilyeneket firkálnak össze-vissza - mondja egy anyuka a helyesírási hibáktól hemzsegő, obszcén „művekkel” tarkított hintaoszlop vékony árnyékában.  A játszóeszközök összefirkálása szinte mindennapos, nem lehet megakadályozni – tudjuk meg Ván Lászlótól, a város főkertészétől. Mint mondja: a szívecskékkel, és a játékokon hagyott szerelmes üzenetekkel nincs is túl nagy gond, azon túl, hogy rontják az összképet. Az obszcén jellegű firkákat viszont igyekszenek azonnal eltávolítani. Több száz ezer forintot költ erre a város évente.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!