Közélet

2011.06.19. 18:30

Második tanévét zárta a Mercedes-Benz Iskola

A szülők nagy örömére rengeteg egyes került a bizonyítványokba.

G. Z.

Szombat délután tartotta tanévzáró ünnepségét a kecskeméti Mercedes-Benz Schule. A Vásárhelyi Pál általános iskola épületében, a bajai székhelyű Magyarországi Németek ÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány tagintézményeként működő Mercedes-Benz iskola második tanévét zárta. Helmut Seiler, az iskola igazgatója elmondta, két évvel ezelőtt mindössze két tanulóval indult az oktatás. Ma már tíz évfolyamon nyolcvanhárman kapnak bizonyítványt. A gyerekeket tíz német és tíz magyar tanár tanítja. Szeptemberben pedig újabb létszámbeli ugrás következik: 120 diákkal indítják a következő tanévet immár két épületben.

A fejlesztésről Frank Klein, a Mercedes-gyár igazgatója beszélt. Elmondta, Európa egyetlen iskolája, amihez a Mercedes-Benz a nevét adta, kinőtte a hat tantermes iskolaszárnyat. Így Kecskemét város vezetőségével közösen úgy döntöttek, hogy az ötödiktől a tizedik évfolyamig működő felsőtagozatot átköltöztetik a Lestár Péter középiskola egyik használaton kívüli szárnyába. A felújítás több mint 60 millió forintos költségeit a Mercedes fedezi.

A jó hangulatú, családias tanévzáró ünnepségen a német gyerekek magyar tudásukról is számot adta egy kis szituációs játék keretében, illetve a hat tizedikes ballagó magyarul adta elő a "Ballag már a vén diák" kezdetű dalt. A Vásárhelyi Pál általános iskola részéről az ötödikes Szabó Anna búcsúztatta őket magyarul és németül. Válaszképpen Kai Mayer tizedikes tanuló számolt be röviden és őszintén arról, hogy semmi kedve nem volt Magyarországra jönni, most pedig semmi kedve sincs elhagyni az iskolát. A ballagók közül ketten Baján folytatják tanulmányaikat, többen pedig visszatérnek Németországba.

Ezután kezdődött a bizonyítványok átadása. Kiderült, sok egyes született, aminek a tanárok és a szülők is őszintén örültek. A német tanrend szerint zajló oktatást ugyanis német osztályzatokkal díjazzák. Ezek szerint az egyes a legjobb érdemjegy, a hatos pedig a bukást jelenti. Mint minden iskolában, természetesen itt is volt ilyenre példa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!