Közélet

2011.06.02. 17:45

Kétszázmilliós fejlesztés

A kiskunfélegyházi városi kórház rehabilitációs szolgáltatásainak fejlesztésére pályázik a helyi önkormányzat egy konzorciummal közösen. Sikeres elbírálás esetén a kétszázmillió forintos beruházáshoz mindössze 10,5 millió forint önrész hárul a városra.

Vajda Piroska

A rehabilitációs szolgáltatások fejlesztését mi sem indokolja jobban, hogy a félegyházi városi kórház várólistáján mintegy nyolcszázan szerepelnek, akiket több mint 10 hónapos határidővel tudnak fogadni – mondta dr. Kovács József, az intézmény főigazgatója. Hozzátette, minden pályázati lehetőséget megragadnak, annak érdekében, hogy a javítsák az épületek állagát, illetve, hogy fejlesszék a betegellátás körülményeit.

Megtudtuk, 2007-ben címzett állami támogatásból a kórház fele megújult, a régi épületszárny azonban 1986-ban volt utoljára felújítva. A jelenlegi pályázat egy teljes szint komplex korszerűsítéséről szól, melynek megvalósulásával a legmodernebb körülmények között, kétágyas szobákban gyógyulhatnak a betegek – tette hozzá a főorvos.

A főigazgató azt is elmondta, konzorciumi formában Bács-Kiskun, Békés, és Csongrád megyével közösen indulnak az Új Széchényi Terv pályázatán. A konzorcium tagjai elsőként összegezték az igényeket, ezt követően a szaktárcával és a szakmai kollégiumokkal egyeztettek, akik a félegyházi kórház által igényelt 40 ágyas fejlesztés nem támogatták. Ugyanakkor a kért 230 millió forintos fejlesztésből 200 milliót jogosnak tartottak.

– Ez a harmadik legnagyobb összeget jelenti – emelte ki a kórházigazgató. Hozzáfűzte, az egész régióban csak Kiskunfélegyháza kapott engedélyt mozgásszervi rehabilitációs fejlesztésre. A pályázat végleges elbírálása év végére várható, a beruházás 2012-ben indulna, és két év alatt kell befejezni. A félegyházi képviselő-testület támogatta a pályázat beadását, úgy tűnik az önkormányzat számlavezető pénzintézete sem gördít akadályt az önrész biztosítása elé.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ha nyernek a pályázaton, kétszázmilliós beruházás valósulhat meg a félegyházi kórházban
[/caption]

A fő profil a rehabilitáció

A helyi képviselő-testület döntése után tavaly októberben szűnt meg az aktív betegellátás a félegyházi városi kórházban. Pontosabban közreműködői szerződést kötöttek a megyei kórházzal, melynek értelmében a félegyházi aktív ágyak a megyéhez, míg a kecskeméti rehabilitációs ágyak Félegyházára kerültek. – Itt egy olyan célirányú rehabilitációs tevékenység történik, melynek során ellátjuk nem csak Kiskunfélegyházát és környékét, hanem a kecskeméti megyei kórház rehabilitációs betegeit is. Erre van most lehetőség, erre van most pénz – hangsúlyozta a főigazgató. Nyilvánvaló, hogy azok az igények, amelyek megjelennek a lakosság és a képviselők részéről az aktív ellátás visszaállítása érdekében, elsősorban pénz kérdése. Tudjuk, hogy ehhez 350 millió forintra lenne szükség. Erre jelenleg nincs pénze a városnak. De ezzel a jelenlegi megoldással a kórház tovább működik, másrészt a járó beteg szakellátás is fennmaradt, illetve az önkormányzat továbbra is saját hatáskörben gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Ez azt jelenti, hogy ők döntenek arról, milyen ellátás legyen Félegyházán. Ha lesz pénze a városnak, rendeződnek az anyagi viszonyok, lehetősége van az aktív osztályok, vagyis azok valamilyen szintű vissza hozatalára – összegezte dr. Kovács József főigazgató.

Vajda Piroska Ha nyernek a pályázaton, kétszázmilliós beruházás valósulhat meg a félegyházi kórházban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!