Közélet

2011.06.16. 14:50

Hat évet mértek a sikkasztóra

Húsipari termékeket vett át, valamint építőipari szolgáltatásokat rendelt meg az általa képviselt vállalkozás nevében, ellenértéküket azonban nem fizette ki az a csabacsüdi férfi, akit csütörtökön jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla.

baon.hu

 A 2003 áprilisában alapított gyomaendrődi székhelyű NIKA-Hús Bt. 2005 tavaszára 295 millió forint tartozást halmozott fel két szlovákiai üzleti partnerével szemben. A tartozást a cég képviseletében eljáró Valach Róbert a vállalkozás ingatlanjainak és húsipari berendezéseinek értékesítéséből kívánta fedezni, ezért át is adta őket szlovák partnereinek. A gépek azonban egy másik vállalkozás tulajdonában voltak, így ezzel 17,7 millió forint kárt okozott.



Bár a NIKA-Hús Bt. már 2005 májusában fizetésképtelenné vált, a vádlott a cég beszállítóitól árut rendelt meg és vett át, noha tudatában volt annak, hogy ellenértéküket nem lesz képes kiegyenlíteni. A férfi egy dunaszerdahelyi cégtől 15 alkalommal több mint 60 millió forintért rendelt húskészítményeket, egy magyar vállalkozástól halasztott fizetéssel szintén ekkora összegért tőkehúst szerzett be, egy kft.-vel pedig 7,8 millió forintnyi építőipari munkákat végeztetett el. A megrendelt áruk és szolgáltatások ellenértékének csak töredékét egyenlítette ki.

A táblabíróság sikkasztás és csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, s ezért különös visszaesőként hat év börtönbüntetéssel sújtotta, s egyben kötelezte, hogy több mint 100 millió forintot és késedelmi kamatait fizesse meg a sértetteknek - olvasható az mno.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!