Közélet

2011.06.26. 16:38

Felélték a tartalékokat

Elkerülhetetlen az önkormányzati közintézmények átszervezése Szabadszálláson. Ha az eddigi formában működnének, felélnék a város vagyonát.

Miklay Jenő

Majdnem kereken 150 millió forint hiány terheli a szabadszállási önkormányzat idei költségvetését. A döntéshozók már év elején látták: a jelenlegi szinten tarthatatlan az intézmények finanszírozása. A központi normatívák csökkenése oda vezetett, hogy egyre szélesebbre nyílt a költségvetési olló, elkezdődött az önkormányzati vagyon felélése. 

– Megvizsgálva évekre visszamenően a város vagyoni helyzetét azt láttuk, hogy a működési hiány lényegében már 2002 óta folyamatosan nő. A 2006. évre 210 millió forintra nőtt a készpénzvesztés, konkrétan az  államkötvényben és bankban tartósan lekötött pénzekből képezett tartalék. A következő évben 110 milliót kellett a tartalékból pótolni, így a 6 év alatt összesen 300 millió forint ment el, gyakorlatilag a korábban felhalmozott tartalékok 2007-re elfogytak. Innentől ingatlanvagyona eladásával tudná egyensúlyban tartani a költségvetést az önkormányzat.

Nyilvánvalóan nem ez a megoldás, hanem az egész intézményi struktúra átalakítása. Ha ezt évekkel ezelőtt megoldja az önkormányzat, akkor még vélhetően nem lett volna annyira fájdalmas a beavatkozás, mint amire most az utolsó pillanatokban számítani lehet – jellemezte a város pénzügyi helyzetét dr. Báldy Zoltán polgármester.

Arra a kérdésünkre, hogy a költségvetési hiányt milyen tényezők okozták, a központi normatívák csökkenésén túl a hibás helyi döntésekre is utalt a polgármester. – Veszteségek érték az önkormányzatot egyes, nem jól kivitelezett pályázatok miatt is. A csatornaprogram esetében keletkezett olyan költség is, amit nem lehetett a főhatóság felé elszámolni. Az előző önkormányzat nem fizette ki a közmű tervezőjét, ezért tavaly októberben fennállt a veszélye annak, hogy 22 millió forintért adósságrendezési eljárás alá vonják az önkormányzatot. Azóta egyezségre jutottunk a tervezővel, használhatjuk a tervdokumentációkat, anélkül megbukott volna  az egész beruházás. A pályázati eljárás most már jól halad-tette hozzá Báldy Zoltán.

Gyógykúra a költségvetésnek

Szabadszálláson a takarékosság jegyében nem régen 12 pontos intézkedési tervet fogadott el a városi szenátus. Például összevonnák az oktatási intézményeiket, csökkentenék a kulturális illetve a járóbeteg szakellátás költségeit. Keresik az intézményi ingatlanok jobb kihasználásának módját, egyebek közt a fűtés korszerűsítésével. Haszonbérbe adnák a jelenleg hasznosítatlan földeket, illetve emelnék a bérleti díjakat. Változtatnának az adók mértékén, az adókedvezményeken. A megszorításokról, intézményi átalakításokról a lehetőségek ismeretében június 30-a után döntenek.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!