Közélet

2011.06.28. 14:10

Elfogadták a megszorító csomagot

Napirendre került, de nem szavaztak a testület feloszlatásáról a kiskunhalasi képviselők, mivel az indítvány előterjesztője, Gyovai István polgármester visszavonta azt.

Zsámbóki Dóra

Múlt héten kezdeményezte dr. Skribanek Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője a testület feloszlatását, melyről az ellenzéki frakció a hétfőn tartott testületi ülésen az első napirendi pontként kívánt szavazni. Ahogy az a ülésen kiderült: a napirendi pont előterjesztője végül azért nem dr. Skribanek lett, mert az ő feloszlatást kezdeményező indítványa kevesebb mint 10 nappal az ülés előtt került benyújtásra, amit a szervezeti és működési szabályzat szerint tíz nappal a képviselő-testületi ülés előtt kellett volna megtenni.

Mint arról korábban beszámoltunk: a város működőképessége veszélybe került, amikor a 15 fős testületben ülő két képviselő is felbontotta a polgármesterrel korábban kötött együttműködési megállapodást. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Halas komoly likviditási problémákkal küzd. A város működését finanszírozó bank egy újabb, több százmilliós hitel kihelyezésének fejében további megszorító és racionalizáló intézkedéseket vár az önkormányzattól. Az elképzeléseket az az intézkedési terv tartalmazza, mely szintén hétfőn került a testület elé.

Gyovai István polgármester többször kijelentette: ha nem fogadják el, illetve hajtják végre az intézkedési tervet, úgy rövid időn belül csődbe juthat a város. Az ellenzéki képviselők Gyovai Istvánt teszik felelőssé a kialakult helyzetért, ezért többször lemondásra szólították őt fel.

A 7 tagú Fidesz frakció az önkormányzat feloszlatásától tette függővé az intézkedési terv megszavazását. A napirendi pontok azonban másként alakultak: először – egy közel 3 órás zárt ülésen – megszavazták a képviselők az intézkedési tervet. A testület feloszlatását kezdeményező indítványt a 6. napirendi pontként tárgyalta volna a testület, azonban az előterjesztő, Gyovai István visszavonta azt. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gyovai István (jobbra) visszavonta a testület feloszlatását kezdeményező indítványát. Dr. Skribanek (balra) elmondta: a Fidesz rendkívüli ülésen szavazna a kérdésről.
[/caption]

Mint a polgármester rámutatott: az eddig tárgyalt napirendi pontokat, így a költségvetés módosítását, az intézkedési tervet és a város gazdasági programját elfogadták a képviselők. – Én úgy gondolom, megteremtettük a város további működőképességét – indokolta a napirendi pont visszavonását Gyovai. Dr. Skribanek Zoltán jelezte, hogy továbbra is szükségesnek tartják a testület feloszlatását, így rendkívüli ülést összehívását kezdeményezik majd a kérdésben.

Zsámbóki Dóra Gyovai István (jobbra) visszavonta a testület feloszlatását kezdeményező indítványát. Dr. Skribanek (balra) elmondta: a Fidesz rendkívüli ülésen szavazna a kérdésről. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!