Közélet

2011.06.14. 17:52

Egyre többen nem fizetnek

Baján három távfűtött lakásból csak egynek nincs tartozása.

Kubatovics Tamás

Jelentős tartozások halmozódtak fel a közszolgáltató társaságoknál. A bajai önkormányzat több olyan társaságban rendelkezik tulajdonrésszel, melyek működése más településeken élőket is érint. A Bajavíz Kft- nél az ügyvezető igazgató prémiumának egyik feltétele volt, hogy a tartozás összege ne haladja meg a nettó árbevétel 3 százalékát. Ezt nem sikerült teljesíteni, hiszen a legfeljebb 33,9 milliós forintos határt jócskán túllépte a cég, ugyanis 64,3 milliós kintlévőség jött össze.

A térségi hulladékszolgáltató Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft-nél idén az első negyedévben a kiszámlázott 804 millió forintból 56 milliónyit nem fizettek be a lakossági ügyfelek. Így csaknem 7%-os hátralék keletkezett, ez az arány egy  évvel korábban még nem érte el az 5 %-ot. A négy százalékot 2008-ban érték el a nemfizetők, akkor 25 millió volt a felhalmozott adósság.

Mivel kötelező közszolgáltatásról van szó, ezért a díjhátralék, a késedelmi kamat és költség adók módjára behajtható köztartozás. Az eljárás lefolytatására a  települési jegyző jogosult, előtte azonban írásban szólítják fel az adóst. Az FBH Kft. 2010-ben közel 24 ezer fizetési felszólítást postázott, a tértivevényes küldemények kapcsán 9 millió forintot meghaladó költsége keletkezett, emellett további adminisztrációs kiadásokra kényszerült. Ezzel szemben a jegyzők által behajtott összeg  alig haladja meg a 10 millió forintot, azaz minden költséget összevetve többe került a leves mint a hús. 

Komoly feladat vár a Baja Energetika Kft. élére a múlt hónap végén megválasztott Kajtár Zsolt ügyvezető igazgatóra, hiszen náluk is dinamikusan nő a tartozás összege. A városi távfűtő cégnél az év végén még 35 millió forintra rúgott az összeg, ami március végén már 50,6  milliós tételt jelentett. Baján 1987 lakás tartozik a távfűtő rendszerhez, közülük minden hetedik ügyfél esetében 720 napon túli tartozást regisztrálhattak, három felhasználóból kettőnek van valamekkora tartozása. A cég információi szerint 200 fölött van a  jelzáloggal terhelt lakások száma.

Kubatovics Tamás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!