Közélet

2011.06.29. 18:10

A szigorú pontrendszer miatt könnyen elúszhat a jogosítvány

Július 1-jén lép hatályba az a jogszabály, melynek alapján akár háromszázezer forint, helyszínen kiszabott bírságot kaphatnak az ittas vezetők, a gyorshajtók, a biztonsági övet nem használók, a piroson áthajtók.

Nyemcsok László

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodáján lapunk érdeklődésére közölték, az említett szabályszegéseknél a közúti ellenőrzések során a járművet a bírság, illetve a pénzkövetelés-biztosítás megfizetéséig visszatarthatják.

Júliustól hatályos az a rendelkezés is, amely kimondja: amennyiben a közúti ellenőrzés alkalmával megállapítják, hogy a jármű vezetőjének vagy üzemben tartójának közigazgatási bírság tartozása van, az autó forgalmi engedélyét bevonhatják a törlesztésig. Elkészült ugyanis az a központi nyilvántartó, amelynek segítségével a rendőrök ellenőrizhetik, hogy befizették-e az autósok a korábban rájuk kirótt bírságokat.

A szóvivői irodán hangsúlyozták, a rendelkezéseknek köszönhetően remélhetőleg nagy mértékben csökken a külföldi rendszámú gépjárművekkel elkövetett szabályszegések száma. Kérdésünkre, hogy miként mérlegel majd a helyszínen a rendőr a bírság összegénél, azt közölték: a törvényben foglaltak végrehajtásához további jogszabályi háttér szükséges, ami jelenleg nem áll a rendőrség rendelkezésére, így bővebb információkkal nem tudnak szolgálni. Amint lesz végrehajtási utasítás, tájékoztatják a lakosságot.[caption id="" align="alignleft" width="334"] A gyorsahajtás még többe kerül
[/caption]

Ami tény, a következő hónaptól hatályos törvény szerint a helyszíni bírság felső határa húszezer forintról háromszázezerre emelkedik. A módosítás lényege, hogy a jövőben a helyszínen, határozathozatal nélkül, azonnal kiszabható bírság jár az autósoknak gyorshajtásért, ittas vezetésért, a biztonsági öv be nem kapcsolásáért és a piroson áthajtásért.

Olyan szabálysértésekért is büntetőpontot kapnak, amelyekért eddig nem. A közigazgatási bírsághoz eddig nem kapcsolódott büntetőpont, járművezetéstől eltiltás, ezért a törvényalkotók szerint csak a pontrendszer szigorítása jelenthet kellő visszatartó erőt. Az ittas vezetésért például 11 pont jár, hasonlóan a segítségnyújtás elmulasztásához, a közúti veszélyeztetéshez, a járművezetés tiltott átengedéséhez, a cserbenhagyáshoz, és 18-nál vonják be a jogosítványt, nyolc napon belül. A határozat jogerőre emelkedésekor nyilvántartott pontokat törlik, és a járművezetőnek be kell szolgáltatnia vezetői engedélyét hat hónapra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!