Közélet

2011.06.08. 21:57

A gyerek pihen, a szülő fizet – másképp nem megy

Hamarosan kezdődik a vakáció, ami táborozás nélkül nem az igazi. A gyermekmegőrzéstől az országjárásig széles a kínálat, ám minden pénzbe kerül.

Popovics Zsuzsanna

A gyerekeknek leginkább az utazós, ott alvós táborok nyújtanak maradandó élményt. Sok iskolában hagyomány „házon belül” ilyet szervezni, lehetőleg minél költségkímélőbben. A kecskeméti Zrínyi Ilona Általános Iskola tavaly Sárospatakon üdültetett 50 diákot, biciklistől, idén Szarvasra készülnek. A hatnapos táborozási költség (szállás, ellátás, programok) diákonként 26-28 ezer forint, ami manapság baráti árnak számít. Igaz, ha testvérpárról van szó, egy szülő egyhavi fizetését elviszi a gyerekek üdültetése. 

Egy cserkésztábor kevésbé költséges, igaz, a gyerekek sátorban éjszakáznak, a maguk főztjét eszik. A kecskeméti Szent Imre Általános Iskola diákjai évről évre kipróbálhatják a nomád életet Nagyvázsonyban, költsége két hétre 15 ezer forint. 

Napközis tábort választani a kisiskolás szülőknek a legkönnyebb, mivel a legtöbb ajánlat a 6-12 éves korosztálynak szól. Foglalkoztatóból a Kecskeméti Ifjúsági Otthon kínál a legtöbbet, nyolc héten át közel nyolcvan különböző tematikájút. Leghamarabb a csillagász, a vadaskerti, a barkácsoló és a kis „tudósoknak” meghirdetett tudományos-ismeretterjesztő turnusok teltek meg, sok másra viszont van még hely bőséggel. Egyre több községi művelődés ház, faluház kínál nyári elfoglaltságot, könnyítve a szülők nyári gyermek-elhelyezési gondjain. Ballószögön például hatszáz gyermek él, a helyi faluházban júliustól először indul próba jelleggel nyári tábor.  A napközis táborok napi étkezéssel alsó hangon 8-9 ezer forintba kerülnek, a szakmai foglalkozások – kerámia, tűzzománc, bűvészképző – anyagköltségei viszont meg is duplázhatják ezt az árat. Valamilyen kézműves és sporttábort szinte minden iskola hirdet, valamivel olcsóbban. 

A kecskeméti Csiri Ifjúsági Szabadidős Egyesület szervezésében az országjárást is kipróbálhatják a nebulók. Júliusi „Országjáróka” táboruk állomásai között szerepel a Visegrádi-hegység, Solymár, Siófok. Az ötnapos tábor hétfőtől péntekig tart, minden költséggel gyermekenként 22 ezer forintba kerül. 

Óvodásnak nehezebben találni nyári elfoglaltságot. A Kecskeméti Ifjúsági Otthonban a kicsiknek heti egy tábor indul, az önkormányzati óvodák nyárra bezárnak, a családi napközikben limitáltak a helyek. A hetényegyházi Kerekerdő Családi Napközi júliustól fogad különböző tematikájú táboraiba 4-8 éves gyerekeket. A félnapos, délelőtti gyermekfelügyelet heti díja 6 ezer forint, az egyhetes tábordíj étkezéssel 15 ezer. A kecskeméti Waldorf óvodában négyhetes az idei táborszezon, a Csiri Egyesület egy kecskeméti tanyán szervezi Pindurtáborait három turnusban, munkanapokon. Utóbbi ára étkeztetéssel heti 9 ezer forint. Aki csak néhány órára szeretné hozzáértő pedagógusokra bízni gyermekét, Kecskeméten délelőttönként a GEKKO fejlesztőházba viheti, ahol óránként 1000 forintért vigyáznak rá, játszanak vele. 

Vannak, akik a szegény sorsúakra is gondolnak. A kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület évek óta tart napközis tábort a rászoruló családok gyermekeinek. Idén a Helpivel és az Eleven Közösségi Térrel együttműködve szerveznek nyári gyermekfelügyeletet a Spartakus Sportkör tornatermében. Náluk csak az étkeztetésért kell fizetni napi 2-3 ezer forintot, de néhány gyereknek ez is térítésmentes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!