Közélet

2011.04.22. 16:37

Továbbra is napirenden Gömbös Gyula szegedi díszpolgári címének megvonása

Az MSZP Összefogás Szegedért frakció arra kéri a Fidesz-KDNP helyi képviselőit, hogy a legutóbbi döntés felülvizsgálata után támogassák Gömbös Gyula szegedi díszpolgári címének megvonását.

baon.hu

 Továbbra is kéri Gömbös Gyula szegedi díszpolgári címének megvonását az MSZP Összefogás Szegedért frakció. Tóth Károly önkormányzati képviselő pénteken a Fidesz-KDNP helyi képviselőit arra kérte, vizsgálják felül a legutóbbi közgyűlési döntésüket, támogassák a szocialista javaslatot olvasható a hirado.hu-n.

Mint Tóth Károly felidézte, egy héttel ezelőtt a közgyűlés teljes egyetértésben vonta meg a címet több egykori kitüntetettől: Rákosi Mátyástól, aki a Magyar Kommunista Párt és a Magyar Dolgozók Pártjának első- és főtitkára volt, Kempen Jánostól, aki 1848 és 1859 között az osztrák önkényuralom kiszolgálója volt, Grünne Károlytól, aki Ferenc József közvetlen tanácsadói köréhez tartozott, Hauer Istvántól, aki Ferenc József 1857-es magyarországi körútjának egyik szervezője volt és Bach Sándor egykori osztrák belügyminisztertől.

Gyimesi László (Fidesz) kulturális és külügyi tanácsnok előterjesztése szerint a díszpolgári cím odaítélésének időpontjában Magyarország nem volt szuverén állam, az érintettek közreműködtek magyar hazafiak kivégzésében, és felléptek az ország önrendelkezése ellen.

Tóth Károly emlékeztetett rá: a közgyűlésen indítványozta, hogy Gömbös Gyulát is fosszák meg a díszpolgári címtől, de javaslata nem kapta meg a többség támogatását.

Mint mondta, az 1935-ben kitüntetett Gömbös Gyula nyíltan zsidóellenes volt, s hozzájárult a magyarországi zsidóellenesség erősödéséhez, német és olasz külpolitikája jelentős hatással volt a későbbi, magyar szempontból katasztrofális kimenetelű második világháborús szerepvállalásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!