Közélet

2011.04.25. 18:01

Puszta megjelenésükkel is félelmet keltenek az idegenek

Miklay Jenő

A rendőrséggel közösen ellenőrzi a lajosmizsei önkormányzat a szállásadóknál a bérleti szerződés meglétét. Egyúttal megvizsgálják az épületek lakhatóságát, a lakókörnyezet tisztaságát, a gyommentességet, a kötelező hulladékkezelési szolgáltatás igénybevételét, az állattartás szabályainak betartását.

A rendszeres vizitelésre főleg azért van szükség, mert nagy számban járnak-kelnek a városban idegenek, akik puszta megjelenésükkel is félelmet keltenek. A helyi rendőőrs kimutatása szerint a városban és környékén elkövetett bűncselekmények száma évente több száz, például tavaly megközelítette a félezret. Az elkövetők jelentős része utazó bűnöző, és számos bűneset írható a vendégmunkások rovására.

A  rendőrség szerint a településen ideiglenesen munkát vállaló külföldiek jelenléte nem csökkent a 2009-es évhez képest, amikor 3-4 ezerre becsülték számukat. A külföldiek által elkövetett jogsértések felderítését nagyban megnehezíti, hogy személyazonosságukkal kapcsolatosan számtalan esetben nem rendelkezik információval a hatóság, szálláshelyüket, munkaadójukat folyamatosan változtatják az idegenek.

Az úgynevezett fekete munkásokkal és az őket elszállásolókkal szemben az adóhatóság, a munkaügyi felügyelőség és a helyi önkormányzat jegyzője intézkedhet, ám a hatósági emberek munkájukat igen megnehezíti az, hogy a romániai beutazókról semmilyen információjuk nincs. Regisztrálásuk megszűnt a határon, amióta Románia is uniós tagállam lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!