Közélet

2011.04.01. 21:15

Marad a kórház, a gimi, a szakiskola

A félegyházi képviselő-testület csütörtökön egyhangúlag úgy döntött: egyetlen intézményét sem adja át működtetésre a megyei önkormányzatnak.

Hraskó István

A közgyűlésen viszont újra felvetődött a kérdés: elegendő mentőautó van-e városban? Az átadás főként a kórház esetében merült fel, a bank által a városnak nyújtott hitel (kötvényemelés) egyik feltétele ugyanis ezen intézmény gazdasági egyensúlyának megteremtése volt.   

Decemberben az a döntés született: ha a stabilitás az önkormányzat támogatása nélkül március 31-éig nem biztosítható, akkor intézkedni kell az intézmény kiszervezése ügyében. A testületi előterjesztés szerint a kórház adósságai az ágycsere előtti időkből származnak, tavaly október óta a bevételek kiszámíthatóvá váltak. Az önkormányzati biztos is úgy ítélte meg, hogy a megváltozott struktúra biztosítja az intézmény működését.

Kapus Krisztián polgármester a szavazás előtt kijelentette: a város sem az előző ciklusban, sem a választások után nem kívánta átadni a kórházat. A jelenlévő 12 képviselő mindegyike „igen” gombot nyomott, megszavazva a „megtartásról” szóló határozatot. Ezzel együtt a testület egyébként más nem kötelező önkormányzati feladatokról is döntött. Jelesül a Kiskunfélegyházi Öszzevont Szakképző Intézmény, a Móra Ferenc Gimnázium illetve a Szivárvány Intézmény sorsáról. A szakiskolával kapcsolatban az előterjesztés rögzítette: az oktatásszervezése, hatékonysága bizonyítást nyert az elmúlt évek során, a működési költségek ugyanis csökkentek az áttanítások miatt. A gimnázium is sikeresen működik, hiszen gazdálkodását a központi normatív finanszírozás biztosítja, az önkormányzatnak nem kell támogatnia. A határozat szerint tehát a város ezeket az intézményeket és a szociális feladatokat sem adja át a megyének. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!